Uber nesmí jezdit v Brně, předběžné opatření platí

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Havarované Volvo Uberu
Havarované Volvo Uberu
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Přepravce Uber dál nesmí jezdit v Brně, předběžné opatření, jež mu to zakazuje, stále platí. Vrchní soud v Olomouci zrušil jiné opatření, které se týkalo jen jedné flotily provozovatele Jakuba Dümlera. 

Vyplývá to z vyjádření brněnského magistrátu a Vrchního soudu v Olomouci. Odůvodnění soudu zatím není k dispozici, soudce má nyní lhůtu 30 dní na sepsání rozhodnutí, které bude teprve poté doručeno účastníkům.

"Vrchní soud rozhodoval v případě společností Lido Taxi a jedné fyzické osoby a předběžné opatření bylo zrušeno. Konkrétně šlo o to, že ta fyzická osoba prostřednictvím aplikace Uber přepravovala zákazníky. Nejedná se ale o to hlavní předběžné opatření, o tom vrchní soud nerozhodoval," řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Pro Uber v Brně se podle Zuzany Taušové z tiskového odboru brněnského magistrátu podmínky dnešním rozhodnutím soudu nijak nemění. "Takzvané velké předběžné opatření, které stále platí, se vztahuje i na flotilu pana Dümlera," uvedla Taušová.

Uber spustil svoji službu UberPOP v Brně 1. února. Spočívá v tom, že lidé si přes aplikaci zavolali řidiče, který je odvezl na požadované místo. Zákazník zaplatil za ujeté kilometry a za čas strávený na cestě. Řidiči jezdili buď pro Uber, nebo fungovali jako živnostníci, kteří si ježděním ve vlastním autě přivydělávali.

V první polovině dubna ale brněnský krajský soud zakázal firmě předběžným opatřením služby v Brně poskytovat. Z tehdejšího usnesení soudu vyplynulo, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Podle soudu nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. V květnu pak krajský soud odmítl i návrh Uberu na zrušení tohoto předběžného opatření. Firmě poté zůstala možnost podat odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Auta Uberu nemají taxametr, nejsou označená jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou o taxiskužbě, což vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci. Podnět k brněnskému soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení.

V Praze Uber služby poskytuje a čeká se na výsledek standardního soudního procesu.