Uber je přepravní služba a musí žádat o licenci, tvrdí poradce evropského soudu

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Elektronická platforma Uber, která poskytuje alternativní způsob taxislužby, spadá do kategorie přepravních služeb. Tudíž je možné jí ukládat povinnost opatřit si licence a povolení podle příslušných zákonů zemí, v nichž je aktivní. Uvedl to generální advokát Soudu Evropské unie, který soudnímu dvoru poskytuje právní poradenství. Soud se může, ale nemusí ve svém rozhodování tímto názorem řídit, ale většinou tak činí.

Unijní soud v tiskovém prohlášení uvedl, že "jakkoliv se jedná o novátorský koncept, spadá elektronická platforma Uber do oblasti dopravy", upravené právem členských států Evropské unie. Uber podle generálního advokáta Macieje Szpunara "nemůže uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti".

Generální advokát upozornil, že Uber není pouze zprostředkovatelská služba, jako jsou například portály, které zajišťují nákup letenek nebo rezervaci hotelů nebo které vedou onlinový prodej zboží. Tato výsledná služba je totiž na těchto zprostředkovatelích nezávislá.

Naopak řidiči jezdící pro Uber nevykonávají vlastní činnost, která by mohla existovat nezávisle na této platformě. Jejich aktivita může existovat pouze prostřednictvím Uberu, bez něhož by neměla žádný smysl. A stejně tak podle Szpunara hlavní náplní Uberu je přeprava osob - "jedná se spíše o organizování a řízení uceleného systému městské dopravy na vyžádání".

Soud EU se bude otázkou letos zabývat na podnět obchodního soudu v Barceloně, který projednává žalobu profesní organizace sdružující řidiče taxislužeb v Barceloně proti filiálce Uberu ve Španělsku za nekalou soutěž. Barcelonský soud má za to, že pro řešení jím projednávaného sporu je nezbytný výklad několika ustanovení unijního práva.

Společnost Uber zareagovala prohlášením, že se na jejích službách - tak jak jsou již nyní regulované v evropských zemích - nic zásadnějšího nezmění. Názor nicméně podle mluvčí firmy "podkope potřebnou reformu zastaralých zákonů, které zabraňují milionům Evropanů v přístupu ke spolehlivé jízdě po zmáčknutí tlačítka".

Uber svou službu poskytuje v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami. V České republice naposledy vznikl spor kolem poskytování jeho služeb v Brně, kde Uber začal fungovat od února a kde jeho činnost tamější krajský soud předběžně zastavil.