V Německu padlo tabu. Top manažer si má přijít na 19 milionů eur ročně

Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner

Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner Zdroj: profimedia.cz

Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner
Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner
Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner
Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner
Šéf mediálního domu Axel Springer Mathias Döpfner
6
Fotogalerie

Analytici spočítali, že si předseda představenstva mediálního domů ročně vydělá 19 milionů eur. Firma tuto informaci rozporuje.

V Německu padlo jedno tabu, tedy alespoň zčásti. Mediální koncern Axel Springer, který vede Mathias Döpfner, mlčel až dosud vytrvale o tom, kolik jeho šéf bere. Mlčení skončilo nyní, respektive bylo prolomeno zvenčí - Svaz na ochranu držitelů cenných papírů (DSW) se sám pustil do výpočtu a odhadl, že Döpfner si ročně přijde na 19 milionů eur.

Pro srovnání: první muž v pořadí výdělků ve 30 společnostech, kótovaných na burzovním parketu DAX, šéf společnosti SAP Bill McDermott, přiznal 13,8 milionů eur a odsunul ze špice bosse automobilky Daimler Dietera Zetscheho.

Mluvčí Axel Springer reagovala na zjištění DSW, k němuž přispěla i Technická univerzita se sídlem v Mnichově, slovy, že výpočet stojí na velmi vratkých nohou. A kontrovala tvrzením, že na 19 milionů eur si přišel Döpfner dohromady se třemi dalšími členy představenstva, jako bonusy jim bylo přiznáno dalších 32,1 milionu eur, jejichž splatnost je ale rozložena do více let.

DSW a jeho zdroje si nicméně za svým odhadem stojí. „Vycházíme z toho, že tato suma se hodně blíží pravdě,” uvedli při představení svých závěrů ve Frankfurtu nad Mohanem. Zároveň podotkli, že se do pátrání pustili právě proto, že Axel Springer uvádí jen souhrnné částky, ne odměny pro jednotlivce.

Úplné jasno do příjmů Döpfnera a jeho spolupracovníků může vnést až samotný podnik. Ten se dosud tvrdošíjně drží zákonné možnosti, podle níž hlasuje valná hromada kvalifikovanou většinou o tom, zda je možné zveřejnit výdělky jmenovitě. Až dosud byli podílníci vždy proti.


Vše o Německu čtěte zde >>>


Jejich chování může změnit Evropská unie, která už přijala patřičnou směrnici a Německo ji nyní bude zavádět do své legislativy. Nové nařízení už nepovoluje volbu, zda zveřejnit či nikoli, nýbrž odtajnění přímo nařizuje.

Axel Springer je jedním z největších multimediálních vydavatelství v Evropě, vlastní tituly jako jsou Bild, Welt a Fakt. Má 15 tisíc zaměstnanců. Digitální aktivity generují více než 60 procent ze zhruba tří miliard ročních tržeb. V Česku se v roce 2010 spojil s vydavatelstvím Ringier a založil joint-venture Ringier Axel Springer Media AG. V dubnu 2014 převzala aktivity Ringier Axel Springer CZ společnost Czech News Center.