Vítězné ANO skončí v opozici i na Plzeňsku, kraj povede bývalý šéf Škodovky Bernard

Josef Bernard

Josef Bernard Zdroj: E15/Michael Tomeš

Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
8
Fotogalerie

Vítěz voleb v Plzeňském kraji ANO s jedenácti mandáty skončí v opozici. Memorandum o koaliční spolupráci dnes v Plzni podepsala druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty. Toto spojení umožní těsnou nadpoloviční většinu 23 křesel z 45 míst v zastupitelstvu. V radě budou strany zastoupeny v poměru 4-3-1-1, řekl dnes novinářům na tiskové konferenci po podpisu dohody lídr ČSSD Josef Bernard, který by se měl stát hejtmanem.

"Nemám zatím novou informaci. Včera jsme se na centrále dohodli, že pro nás není v Plzeňském kraji ČSSD partner pro jednání. Nabídli jsme ještě večer spolupráci ODS, a to včetně místa hejtmana pro ODS," řekl ČTK těsně před začátkem tiskové konference nové koalice krajský předseda ANO Jan Volný. Lídr ODS a její krajský předseda Martin Baxa na to ČTK řekl, že jej osobně nikdo z ANO neoslovil.

Spolu s ANO skončí v opozici další tři strany - KSČM se šesti křesly, TOP 09 se třemi a koalice SPD a SPO se dvěma mandáty. Koaliční strany se na spolupráci dohodly dnes v noci po pondělních zasedáních krajských předsednictev ČSSD a ODS. Ustavující jednání zastupitelstva je předběžně určeno na 4. listopadu.

Volby do zastupitelstva Plzeňského kraje 2020 >>>

"Jsem velice rád, že se nám podařilo dospět k memorandu o budoucí spolupráci, my bychom v nejbližším období, myslím, že to budou dny, spíše týdny, chtěli dospět k tomu, že vypracujeme koaliční smlouvu. Z dosavadních jednání jsem dospěl k názoru, že můžeme spolupracovat, dosavadní jednání mě velice příjemně překvapila," řekl Bernard.

Předseda ANO Andrej Babiš na twitteru napsal, že plzeňským hejtmanem se stane zástupce podivně zprivatizované Škody Transportation, která vysála peníze z Českých drah a DPP. "ČSSD oligarchie jede," napsal mimo jiné. Bernard na to řekl, že Škodovka, kterou prošel od dělnické po ředitelskou pozicí, je jedna z mála českých firem, která nevyrábí párky, ale vyrábí vysoce sofistikované výrobky konkurenceschopné na mezinárodním trhu.



"Škodovka se mi navždycky zapsala do srdce a jsem na to hrdý. Napadají mne, že jsem oligarcha, ale kdo jiný dá jako já, pokud se stanu hejtmanem, veškeré výnosy ze svých akcií Škodovky na charitu a svůj podíl předá do správy advokátní kanceláře," reagoval Bernard. Popřel také Babišova slova, že ANO v Plzni odmítla vládnout s ČSSD i s ODS. Zástupci ANO podle Bernarda o spolupráci stáli.

V devítičlenné radě kraje bude mít ČSSD kromě hejtmana další tři radní - pro oblast regionálního rozvoje fondy EU a informatiku Ivo Grünera, pro zdravotnictví Milenu Stárkovou a pro sociální věci Zdeňka Honze, vyjmenoval Bernard. Všichni tyto posty zastávali dosud. ODS připadne post prvního hejtmanova náměstka pro ekonomiku, investice a majetek. Zastávat ho bude dosavadní předsedkyně kontrolního výboru krajského zastupitelstva Marcela Krejsová. Náměstkem pro kulturu a památkovou péči bude jako neuvolněný, tedy neplacený, Baxa. Ten je ale zároveň prvním náměstkem plzeňského primátora. Podle svých slov tak reaguje na silný mandát, který dostal díky preferenčním hlasům. Baxa jich dostal 4355, nejvíc v kraji. Radní pro životní prostředí a zemědělství bude Radka Trylčová z ODS.

Lídr Starostů a Patriotů Pavel Čížek se stane náměstkem hejtmana pro dopravu, lídryně Koalice pro Plzeňský kraj Ivana Bartošová radní pro školství a cestovní ruch. Aby mohla do rady, bude se ale muset jeden ze dvou zvolených zastupitelů koalice mandátu vzdát. Bartošová sice kandidátku vedla, preferenčními hlasy ji ale předběhl ředitel diecézní Charity Jiří Lodr a náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík, oba z KDU-ČSL. O tom, kdo se mandátu vzdá, bude jednat vedení lidovců, řekla Bartošová, předsedkyně krajské KDU-ČSL.

Krajský model tak kopíruje situaci z Plzně, kde před dvěma lety vyhrálo ANO i obecní volby. Skončilo ale v opozici a magistrát řídí ČSSD, ODS, Občané patrioti a KDU-ČSL. V opozici skončí vítězné ANO zřejmě i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Vznik koalice znamená, že ČSSD v kraji podruhé za sebou získá díky koaličnímu vyjednávání post hejtmana, aniž by vyhrála volby. Před čtyřmi lety vyhrála krajské volby těsně ODS, po dohodě ČSSD a KSČM ale skončila v opozici. Dohoda rovněž znamená návrat ODS do vedení kraje po osmi letech. V letech 2000 až 2008 měla i hejtmana. KDU-ČSL se do zastupitelstva vrací po čtyřech letech a do vedení kraje po osmi letech. Starostové byli v dosavadním zastupitelstvu v koalici s TOP 09 v opozici.

Bernard pracoval přes 30 let ve Škodovce, v politice je krátce

Vizitka Josefa Bernarda (50; ČSSD), který se nejspíš stane hejtmanem Plzeňského kraje:

Datum a místo narození: 30. května 1965, Planá u Mariánských Lázní

Vzdělání: absolvoval čtyřletý učební obor s maturitou v učilišti Škody Plzeň (1983), absolvoval manažerské studium na Open University (1995) a postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze

Současné funkce: letos byl zvolen zastupitelem Plzeňského kraje, je spolumajitelem společnosti Škoda Transportation, od letošního února zasedá v dozorčí radě firmy

Kariéra: celou profesní dráhu strávil v plzeňské Škodě, začínal jako dělník, po vojně pracoval jako provozní a později revizní technik a mistr; v 90. letech byl personálním ředitelem závodu Škoda TS (těžké strojírenství), v roce 2002 se stal personálním ředitelem holdingu, později byl výkonným ředitel mateřské Škody Holding a v listopadu 2010 byl jmenován generálním ředitelem společnosti Škoda Transportation; v roce 2012 se stal jedním z akcionářů firmy, z jejíhož čela odešel loni v lednu

Působení v politice: v listopadu 1989 spoluzakládal ve Škodě Plzeň Občanské fórum, podílel se na organizaci generální stávky, brzy ale politiku opustil; až loni se stal členem ČSSD, letos byl jejím volebním lídrem v Plzeňském kraji

Rodina: ženatý, z předchozího manželství má syny Jana a Josefa

Ostatní:

- Jako volebního lídra ČSSD potvrdili Josefa Bernarda členové strany v korespondenčním hlasování letos v březnu, neměl přitom protikandidáta. Bernard poté prohlásil, že v případě volebního úspěchu dá veškeré výnosy ze svých akcií Škody Transportation na charitu a svůj podíl ve Škodovce předá do správy advokátní kanceláře.

- Během Bernardova působení v čele Škody Transportation vykazovala firma pravidelně roční zisk v řádu několika miliard korun při tržbách pohybujících se kolem 15 miliard. Jako ředitel musel řešit i některé kontroverzní obchody, například tramvaje Škoda 15T pro pražský dopravní podnik nebo arbitráž s Českými drahami kvůli zpoždění dodávky 20 lokomotiv řady 380.