Komentář Martina Čabana: Antibabiš v krajích nemá smysl

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Kandidátka ANO na středočeskou hejtmanku Jaroslava Jermanová
Kandidátka ANO na středočeskou hejtmanku Jaroslava Jermanová
Lídr krajské kandidátky hnutí ANO
Lídr krajské kandidátky hnutí ANO
Andrej Babiš, předseda ANO
10
Fotogalerie

Jistě není problém označit Andreje Babiše a jeho hnutí za riziko pro demokracii. Dokonce lze pro toto označení najít mnoho podpůrných argumentů. Jenže jak ukázaly víkendové krajské a senátní volby, nelze tím dostatečně oslnit a mobilizovat voliče. Hlavní nositel protibabišovského étosu Miroslav Kalousek se svou TOP 09 ve volbách propadl, Andrej Babiš uspěl.

S Babišem bude zkrátka potřeba se vyrovnat jako se stabilní součástí české politické scény. Není sice úplně standardní, nese s sebou rizika, ale není to anomálie, kterou by bylo možno nějakým mimořádným opatřením vyříznout. Je dobré si všimnout, že Andrej Babiš v krajích neuspěl nijak zvlášť drtivě. Obral o voliče ČSSD, a hlavně komunisty, kteří zaznamenali obzvlášť významný propad.

Jasně se potvrdila schopnost ANO nasát do svého ideového vakua prakticky libovolného voliče. Nicméně v několika krajích promluvili výrazně do výsledků Starostové a nezávislí (včetně jednoho vítězství), ČSSD obhájila dvě výhry, lidovci dobyli Zlínsko.

Výsledek voleb je po čtyřech letech dalším vítaným krokem od nezdravé jednobarevnosti, která krajské volby poznamenává od roku 2004. ANO vyhrálo v devíti krajích a dostalo něco přes půl milionu hlasů. Když ČSSD v roce 2008 přebarvila republiku z modré komplet na oranžovo, dal jí hlas více než milion lidí. To je zdravý trend. Krajské volby nemají primárně sloužit jako referendum o vládě.

Mají být rozhodováním o kvalitách regionálního vládnutí. Výsledky Martina Půty na Liberecku či Jiřího Zimoly na jihu Čech by mohly naznačovat, že letos tomu tak bylo ve větší míře než v předchozích volbách.

V takové situaci by byla veliká hloupost pokračovat v krajském tažení proti Babišovi s praporem obrany demokracie. Čistě technicky by si šéf ANO nemohl přát nic víc, než aby všude, kde vyhrál, vypukla taková panika jako v Královéhradeckém kraji. Tam vznikla koalice „všech proti Babišovi“ jen pár hodin po oznámení výsledků voleb.

Kdyby se takhle pitomě, beze snahy alespoň předstírat jednání, zachovalo ještě pár krajů, nemusí už Babiš pro vítězství ve sněmovních volbách hnout ani prstem.

Jaký silnější důkaz o neochotě pustit nové lidi do zaběhaných krajských vazeb by si Babiš mohl přát? Jaký lepší argument pro své ublížené řeči „klucích, co se hodně snaží“? Čím více bude takových hloupých koalic z trucu, tím masivnější bude Babišova výhra za rok. Babišovci do krajských rad patří.

Jak ukázaly komunální volby a následné krachy koalic prakticky ve všech velkých městech v čele s Prahou, je daleko efektivnější nechat ANO, aby se znemožnilo samo.

A do voleb na celostátní úrovni, na níž se ANO zatím daří, vymyslet politické nástroje, které Babiše přibrzdí. Jedním z nich může být i to bubnování na obranu demokratického zřízení. Ve sněmovních volbách může mít přece jen více smyslu než v krajích, kde se mu voliči hlasitě vysmáli.

SOBOTNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

PÁTEČNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

 

Volby 2016