Zimolův post hejtmana v jižních Čechách chce ANO. Vládlo by s ODS

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD Zdroj: E15

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jiří Zimola patří mezi pučisty v ČSSD
5
Fotogalerie

Situace v jižních Čechách se vrací o půl roku nazpět, vyjednávání o krajské vládě začíná nanovo. Hejtmanovi za ČSSD Jiřímu Zimolovi se rozpadla koalice a pokusí se sestavit jinou. 

I když nelze vyloučit, že uspěje, za delší konec provazu tahá hnutí ANO. Jde o pád první regionální rady po volbách.

ANO už se podle všeho dohodlo s občanskými demokraty, uskupením Pro jižní Čechy a KDU-ČSL. V 55členném zastupitelstvu mají dohromady 29 hlasů. Příští měsíc chtějí Zimolu odvolat. Novou hejtmankou se má stát jeho náměstkyně Lucie Kozlová (ANO). Spolupráci s ODS preferovala jihočeská buňka ANO už na podzim. Až po zásahu šéfa partaje Andreje Babiše uzavřela spojenectví s vítězem voleb v kraji.

Koalice skončila v okamžiku, kdy ANO přišlo s požadavkem, aby ČSSD vyměnila všechny své radní včetně Zimoly. Hnutí spolu s opozicí mimo jiné kritizuje vysoké odměňování členů vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Hlavně Martina Bláhy, který měl mít roční příjem 7,2 milionu korun. 

 „Tyto kauzy jsou záminkou, moji kolegové z ČSSD mě podporují,“ reagoval Zimola. „Všechny indicie napovídají tomu, že je na pozadí načrtnuta jiná koalice. ANO se s ní netajilo před volbami ani bezprostředně po nich,“ připomněl s tím, že politické preference hnutí jsou orientovány více doprava.

Předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová potvrdila, že o nové radě bude jednat s ODS, zástupci Pro jižní Čechy a lidovci. Jako reálnou nevidí spolupráci s KSČM.

Právě s komunisty v minulosti vládl Zimola. Aby s nimi získal většinu alespoň jednoho hlasu, potřeboval by však podporu dvou ze tří menších formací v zastupitelstvu. Na druhé straně má více zkušeností než Maxová. Hejtmanem je už od roku 2008.

Zimola je předposledním z účastníků schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, který zřejmě odejde z politického výsluní. Michal Hašek se Zdeňkem Škromachem propadli v loňských volbách a Jeroným Tejc se už nebude ucházet o poslanecký post. Ve vysoké politice se drží jen Milan Chovanec.

Rozložení sil v zastupitelstvu Jihočeského kraje.Rozložení sil v zastupitelstvu Jihočeského kraje.|E15

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že spojení ANO a ODS „není pro obyvatele kraje rozhodně dobrá zpráva“. Babiš rozpad koalice chápe. „Byla nefunkční. Krajské předsednictvo ANO dospělo k závěru, že náš partner nespolupracuje,“ uvedl.

Více o Jiřím Zimolovi čtěte ZDE.