Čeští politici většinou souhlasí s americkým útokem na Sýrii

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čssd

Bohuslav Sobotka
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
4
Fotogalerie

Čeští politici vesměs souhlasí s nočním útokem Spojených států na základnu syrské armády. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rychlá reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa pomůže tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi. Rovněž ministerstvo zahraničí vnímá zásah jako snahu předejít dalším chemickým útokům proti civilistům, což ministerstvo označilo za barbarský čin. 

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nelze reakci Spojených států považovat za přemrštěnou, považuje to za zlom v postoji USA k Sýrii. Podle KSČM je však útok aktem vojenské agrese proti suverénnímu státu, strana vyzvala USA ke zdrženlivosti. Prezident Miloš Zeman se zatím nevyjádřil.

Spojené státy v noci na dnešek zaútočily na základnu syrské armády, z níž startovala v úterý letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. Americké jednotky vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60. Spojené státy obvinily režim prezidenta Bašára Asada, že použitím chemické látky, zřejmě sarinu, zabil desítky lidí. Šlo nejméně o 86 obětí.

Video placeholde
Odpalování raket Tomahawk • reuters

Premiér Sobotka označil dnes na twitteru úterní útok chemickými zbraněmi za nepřijatelný zločin. "I nadále je zřejmé, že k definitivnímu ukončení války v Sýrii bude potřebná široká dohoda, zahrnující syrskou vládu i opozici, Západ, Rusko i Írán," doplnil premiér. K situaci v Sýrii se premiér vyjádří na briefingu v Poslanecké sněmovně ve 13:45.

"Česko chápe vojenský zásah USA jako snahu předejít dalším chemickým útokům v Sýrii proti civilnímu obyvatelstvu. Česká republika silně odsuzuje barbarský útok proti civilistům v provincii Idlib a požaduje okamžité vyšetření útoku ze strany Organizace pro zákaz chemických zbraní ve spolupráci s Radou bezpečnosti OSN," napsalo ministerstvo zahraničí Tna twitteru. Česká diplomacie se také plně přihlásila ke čtvrtečnímu prohlášení Evropské unie, která vyzvala Radu bezpečnosti OSN k ostrému odsouzení úterního útoku a jeho vyšetření.

"Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou," řekl Stropnický. Dnešní útok USA považuje ministr za zlom v postoji USA k Sýrii, prezident Trump byl podle něj ještě nedávno poměrně vstřícný k zachování Asada u moci.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek považuje útok Američanů za adekvátní reakci. Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl. S reakcí USA souhlasí i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Čeští komunisté vnímají útok USA jako jednostranný akt vojenské agrese proti suverénnímu sátu a porušení mezinárodního práva, který ohrožuje mír a bezpečnost v celém regionu. KSČM to uvedla v prohlášení na Twitteru. Strana vyzvala Spojené státy k okamžitému zastavení vojenské agrese, zdrženlivosti a zřeknutí se všech dalších jednostranných akcí.

Na mezinárodní scéně americký zásah podpořily Británie, Francie či Izrael. Rusko ho odsoudilo a označilo za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva. Podobně se vyjádřil Írán, který akci označil za destruktivní a nebezpečnou.