Jaké knihy si přečíst v červnu

čtení na červen

čtení na červen Zdroj: Kateřina Benzlová

Ležet na pláži a koukat do telefonu v plném slunci je asi to nejhloupější rozhodnutí, jaké můžete udělat. A z toho důvodu nám dal bůh knihy. Vzít si na dovolenou nebo i prodloužený víkend nějakou tu knížku podporuje mozek v relaxaci mnohem víc, než brouzdat po instagramu. Vybrali jsme pro vás pár knih na tento měsíc. 

Dominik Landsman & TMBK - Někdo mě má rád

Dvě významné postavy českého humoru, kreslíř TMBK a spisovatel Dominik Landsman (jeho článek najdete i v tomto vydání) vytvořili parodický životopis mluvčího prezidenta ČR. Jiří Ovčáček, „historicky první člověk v dějinách České republiky, který zastává funkci jak první dámy, tak i viceprezidenta“, tak obživne v drsné satiře.

Bernhard Schlink - Barvy loučení 

Loučení má mnoho tváří. Loučíme se s mrtvými – s rodiči, sourozenci, s milovanou ženou. Loučíme se s přáteli, známými, kolegy. Pomůže, je-li člověk přítomen umírání? Víme, že se s blízkým člověkem máme rozloučit. Ale tohle vědomí ještě samo o sobě není rozloučením. Rozloučení zařídí jen čas. Barvy loučení tvoří devět povídek, jejichž tématem jsou závažné události nebo momenty ve vztazích, které mají původ v minulosti, ale vyjdou na povrch až po letech.

Ken Follett - Večer a jitro

Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup, tři monumentální historické ságy bestselleristy Kena Follett a dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem. Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě, v zemi vládne chaos a krveprolití. V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé: mladý stavitel lodí, normanská šlechtična a schopný mnich, který sní o tom, že přemění své prosté opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě.

Přemysl Liška - Dobrodružství kriminalistické balistiky 

Kniha na pomezí literatury faktu a naučné literatury pojednává o historii kriminalistické identifi kace zbraní podle stop na vystřelených nábojnicích a střelách. Autor čtenáře provede vývojem balistické expertizy od primitivních pokusů až po současnost. Dějiny kriminalistické balistiky jsou v knize protkány množstvím skutečných případů.

Rudy Linka - Na cestě domů... Vždycky

Praha, Stockholm, New York, Prachatice jsou místa, která jazzový kytarista českého původu Rudy Linka nazývá svým domovem. Jeho inspirativní životní cesta a lidé, které na ní je potkal, je přiblížena v této biografii plné optimismu, energie, humoru a hudby. „Rudy Linka na čas vyměnil kytaru za klávesnici u počítače a rozehrál ji se stejnou lehkostí a upřímností jako kytaru,“ řekl o knize Jiří Suchý.

Článek byl poprvé uveřejněn v čeervnu 2021 v tištěném Formen.