Investiční výhledy 2022: Jak se bude vyvíjet ekonomika a kapitálové trhy?

Video placeholde

Rok 2022 jako trh normalizace ekonomik po koronakrizi? Přetlak peněz na trhu by mohlo změnit zpřísňování měnové politiky. Co očekávají přední investoři a ekonomové? I na tyto otázky budou odpovídat odborníci na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou pořádá společnost EMUN Family Office ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou.

„Kromě makroekonomického a tržního výhledu se budeme věnovat tématu ESG a alternativním investicím. Široká diverzifikace, strategická alokace, sofistikovaný a komplexní přístup k investování je jedinou cestou, jak splnit úkol našich klientů, kterým je ochrana majetku rodiny v současném prostředí vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb,“ říká ke konferenci Petr Laštovka, partner EMUN Familly Ofice, organizátor celé akce.

Inflace: téma číslo jedna

„Hlavním tématem příštího roku bude bezesporu inflace. Pro investory bude čím dále těžší ji pokořit, aniž by podstupovali extrémní riziko,“ upozorňuje předsedkyně Národní rozpočtové rady, Eva Zamrazilová. „Rizikem roku je možnost, že klíčové centrální banky budou nuceny k rychlému utažení měnové politiky,“ doplňuje makroekonomický analytik PPF banky Ľuboš Mokráš. 

Konference Investiční výhledy 2022 proběhne 19. 1. 2022 od 14:00 on-line. Program a možnost registrace najdete zde >>>

Podle Leoše Jirmana z EMUN Investiční společnosti to může znamenat, že zatímco byl rok 2021 rokem inflačního šoku, rok 2022 může být rokem úrokového šoku, „Centrální banky po celém světě budou rychle zvyšovat úrokové sazby a výsledkem zřejmě bude vyšší volatilita na trzích rizikových aktiv,“ tvrdí Jirman. Potvrzují to i slova Martina Burdy z investiční společnosti Sirius, podle kterého je stále pravděpodobnější, že letos FED bude muset začít tlumit inflaci razantním zvyšováním úrokových sazeb, „To na trhy přinese značnou nervozitu a volatilitu. Rok 2022 tak bude v investicích oddělovat zrno od plev – aneb, jak říká Warren Buffet, „až za odlivu se ukáže kdo plave nahý“,“ dodává Burda. Investoři by tak neměli zapomínat na reálná aktiva, „Investice do reálných aktiv vykazují dlouhodobě stabilní výnos a měly by být součástí každého portfolia laděného na uchování hodnoty,“ doporučuje Matěj Kumstýř z RSJ investiční společnosti.

Bývalý guvernér ČNB, Miroslav Singer z Generali CEE Holdingu k inflaci přidává i další důležité téma: „Letošní rok ovlivní už více než cokoliv jiného to, jak makroekonomické autority zvládnou rozpočtovou konsolidaci a jí i do značné míry podmíněné zkrácení inflační vlny. Samozřejmě vedle toho se my v Evropě budeme muset vyrovnat s prudkým nárůstem cen energií, který jsme si sami přivolali.“

Video placeholde
Konference Investiční výhledy 2022 • Videohub

Investice do udržitelnosti

Do popředí se tak dostávají tzv. ESG investice, tedy ty udržitelné nejen finančně, ale i svým vlivem na okolí. To pro kapitálové trhy znamená velké změny, jak vysvětluje šéf Pražské burzy Petr Koblic. „Klíčovou rolí veřejně obchodovaných firem je tvorba hodnot pro akcionáře, na tom se nic nemění. Téma ESG má však ambice překopat zásadní paradigmata kapitálového trhu a je proto potřeba být na tuto situaci připraven,“ říká Koblic. To samozřejmě platí nejen pro kapitálové trhy, ale i pro další oblasti investování. „ESG je fenomén, který bude stále vice ovlivňovat nejen M&A trh, ale obecně životy nás všech,“ doplňuje Igor Mesenský, partner KPMG.

Zatím bylo udržitelné investování především evropskou záležitostí, to se ale v posledním roce mění. Filip Savi sleduje tento trend třeba i u předních amerických nadací. „Mezi americkými nadacemi pokračuje mnohaletý růstový trend alternativních tříd aktiv. Ty v roce 2021 dosáhly historicky nejvyššího zastoupení a po pomalejším roce 2020 přinesly fenomenální investiční výsledky. I díky tomu sledujeme v nadačním investování novější, ale stále sílící trend udržitelného investování,“ říká Savi.

Konference Investiční výhledy je určena investorům a všem, které zajímá dění a předpokládaný vývoj v ekonomice a na kapitálových trzích. Spolu s čtvrtletními snídaněmi přináší pravidelný makroekonomický výhled a tržní update ve spojení s panelovými diskusemi na vybraná aktuální témata. Využijte příležitost kontaktu s renomovanými odborníky, předními ekonomy a investičními analytiky.

Připomeňte si loňskou konferenci Investiční výhledy 2021 zde >>>