Postaráme se o stovku českých pacientů, když to bude nutné, slíbil bavorský premiér

Bavorký premiér MArkus Söder během tiskové videokonference s českým premiérem Andrejem Babišem

Bavorký premiér MArkus Söder během tiskové videokonference s českým premiérem Andrejem Babišem Zdroj: ČTK / Matthias Balk

Bavorsko rezervuje pro případ české potřeby to lůžek intenzivní péče. Žádost o pomoc, pokud by to bylo nutné, by podalo ministerstvo zdravotnictví. Po jednání s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Český premiér také vyloučil úplné uzavření hranic s Německem, i podle Södera by to mělo negativní dopad na ekonomiku obou zemí.

„Tento projev solidarity je pro nás důležitý. Domluvili jsme se, že pokud by to bylo potřeba, a doufejme že to nebude potřeba, tak aktivace by přišla ze strany našeho ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Babiš. „Je to samozřejmě velkorysé gesto a chci jen potvrdit, že v případě potřeby na bavorské straně budeme postupovat recipročně,“ dodal. Podle Babiše po celou dobu koronavirové epidemie solidarita v Evropě funguje.

Babiš také poděkoval Söderovi za to, že bavorská vláda hradí testy pro zahraniční pracovníky, kteří mají povinnost nechat se jednou za týden otestovat na COVID-19. Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na COVID-19, musí na 14 dnů do karantény. Čeští pendleři mají od bavorské vlády výjimku.

„Vylučuji, že by mohlo dojít k uzavření hranic,“ řekl Babiš. Ani podle Södera to není v plánu. „Učinili jsme celou řadu důležitých kroků, která mají rozšiřování pandemie zabránit. Jde nám především o to, abychom zachovali funkční ekonomiku, hospodářské podniky, školy a mateřské školy. Dobré je, že otevřené hranice jsou na obou stranách doprovázeny analogickými a velmi podobnými opatřeními. Pro nás je důležité, aby i lidé z Česka mohli přijíždět. Máme celou řadu zaměstnanců z Česka, kteří pracují zejména ve sféře ochrany zdraví a medicíny,“ poznamenal bavorský premiér.

Podle Babiše politici řešili také problematiku islámského terorismu, v Evropě se v posledních dnech stalo několik útoků. Je nutné zastavit ilegální migraci, řekl český premiér. Södera také požádal o spolupráci na modernizaci železnic, zrychlení vlakového spojení mezi Prahou a Mnichovem a navýšení kapacity přepravy osob i zboží mezi Karlovarským krajem a Bavorskem. Zlepšilo by to podle něj ekonomickou spolupráci.

Rozvíjet by se měla i spolupráce Prahy a Mnichova ve vysokorychlostních sítí 5G. Už v únoru podepsali zástupci obou zemí deklaraci o takzvaném 5G koridoru, který by se měl podle dnešního Babišova vyjádření stát novým pilířem česko-bavorské spolupráce v oblasti nejnovějších technologií. 5G sítěmi budou nepřetržitě pokryty všechny dopravní cesty, tedy dálnice a železnice, mezi Prahou a Mnichovem včetně transevropských dopravních sítí. Projekt by měl zlepšit přepravu lidí a zboží, ale také přístup veřejnosti k vysokorychlostním sítím jako takovým, což v praxi mimo jiné zvýší dostupnost a zájem o mobilní data.