Zeman při projevu podpořil očkování proti covidu, zaútočil na opozici a média

Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství na zámku v Lánech. 26. 12. 2020

Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství na zámku v Lánech. 26. 12. 2020 Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství na zámku v Lánech. 26. 12. 2020
Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství na zámku v Lánech. 26. 12. 2020
3
Fotogalerie

Především epidemii covidu-19 se věnoval dnes ve svém vánočním poselství ze zámku v Lánech prezident Miloš Zeman. Občany vyzval k tomu, aby se nechali proti nemoci očkovat, vyslovil se proti lidem odmítajícím nošení roušek či rychlému rozvolňování protiepidemických opatření. Poděkoval také lidem, kteří vykonávají nejdůležitější povolání pro zvládání epidemie. Většina politiků ocenila, že Zeman podpořil očkování, představitelům nevládních stran ale většinou vadily jeho útoky na opozici a média.

Zeman letošní poselství označil za smutné kvůli epidemii, očkování ale považuje za „svítání na obzoru“. „Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kdo vyzývají, abychom nenosili roušky, abychom se nenechali očkovat a žili tak, jako by epidemie vůbec neexistovala,“ uvedl. Po jarním zvládnutí první vlny nemoci podle něj opozice, vláda i veřejnost usnuli na vavřínech, což přineslo horší druhou vlnu na podzim. Plyne z toho poučení, že nejsou na místě výzvy k rychlému rozvolňování.

Za práci při epidemii covidu-19 poděkoval Zeman zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům. Ocenil i kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle něj bojuje, zatímco jiní pouze mluví. Dobrou práci podle hlavy státu naopak neodvedla opozice, selhala také média. Vyslovil se také pro vznik zákona, který by podpořil činnost dobrovolníků. „Aniž by je kdokoliv nutil, pomáhají republice,“ ocenil jejich letošní nasazení.

Epidemie podle Zemana zanechala výrazné stopy na výkonnosti české ekonomiky. Většina problémů se týká sektoru služeb. Jádro ekonomiky, za které považuje průmysl, stavebnictví a zemědělství, zůstalo téměř nedotčené, míní. Zeman si váží toho, že Česko „našlo odvahu se zadlužit“. Vyslovil se pro to, aby stát začal v budoucnosti nabízet pomoc především prostřednictvím dlouhodobých úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou, odloženou dobou splatnosti a státní garancí.

Termín příštích sněmovních voleb vypíše Zeman na začátek října 2021, protože chce stranám dopřát dost času na kampaň. Vybídl je, aby předložily jasné programy bez frází. V souvislosti s letošními krajskými volbami pogratuloval zvoleným zastupitelům. Vadí mu sice obcházení vítězů voleb, ale rozumí tomu, že bez nadpolovičního počtu hlasů musí i vítěz hledat koaliční partnery, uvedl.

Politici ocenili Zemanovu výzvu k očkování. Babiš je také přesvědčen, že očkování bude znamenat naději na návrat k normálnímu životu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) či šéf ODS Petr Fiala ocenili, že Zeman podpořil lidi, kteří s virem bojují „v první linii“. SPD by uvítala kritičtější pohled k počínání vlády, podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není Zeman nadstranickým, ale vládním prezidentem.

Analytici oslovení hodnotili projev s výhradami. Upozorňovali mimo jiné, že výrazně zasažený sektor služeb je pro česku ekonomiku velmi významný. „Zeman má naprostou pravdu, jen mluví o ekonomice asi 100 let zpět. I přes mírný pokles příspěvku globalizace k ekonomickému růstu nadále platí, že čím vyspělejší země, tím vyšší podíl služeb na úkor zemědělství a těžby,“ řekl Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com.

Zeman dnes poprvé od léta vystoupil bez ortézy. Po zlomenině na konci srpna podstoupil operaci v Ústřední vojenské nemocnici, lékaři mu do pravé paže implantovali titanový šroub. Pondělní vyšetření však podle Hradu dopadlo „velmi dobře“ a hlava státu již ortézu nosit nemusí. Po úrazu lékaři uváděli, že doba léčení zraněné paže bude asi šest až osm týdnů.