Sněmovna stvrdila zrušení superhrubé mzdy i stravenkový paušál

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo), premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně

Ministr vnitra Jan Hamáček (vlevo), premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová v Poslanecké sněmovně Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Poslanci schválili zrušení superhrubé mzdy a její nahrazení dvěma sazbami daně z příjmů fyzických osob 15 a 23 procent. Vyšší sazba se bude vztahovat na příjmy zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. Sněmovna také ve vládním daňovém balíčku schválila zavedení stravenkového paušálu jako alternativy ke stravenkám. Balíček přijali poslanci v senátní podobě, která navyšuje slevu na poplatníka v příštím a přespříštím roce vždy o tři tisíce korun.

Obcím a krajům nahrazuje výpadek daňových příjmů způsobený zrušením superhrubé mzdy zvýšením podílu na sdílených daních. Senátní verze balíčku bude znamenat pro státní rozpočet výpadek příjmů 87,5 miliardy korun. Schválený státní rozpočet s tím nepočítá.

Daňový balíček nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. V nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS dopředu oznámil, že vládní daňový balíček v senátní verzi nepodepíše, ale ani nevetuje, takže bude platit. Zeman je ale kritický i k jeho nyní schválené verzi.

„Nebudu ho sice vetovat, právě díky tomu, že Senát přece jenom učinil krok správným směrem, ale na druhé straně ústupek považuji za nedostatečný,“ řekl prezident.

Pro schválení senátní verze balíčku hlasovalo 70 ze 104 přítomných poslanců.