Ztráty skiareálů sahají do miliard, třetina provozovatelů zvažuje konec sezony

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: Profimedia

Skiareál Deštné v Orlických horách
Skiareál Telnice chtěl v sobotu 23.1.2021 otevřít, zatrhla to ale policie.
Uzavírkám navzdory: Češi zaplnili hory.  Skiareály chtějí zpátky řád
Skiareál Telnice chtěl v sobotu 23.1.2021 otevřít, zatrhla to ale policie.
Skiareál Telnice chtěl v sobotu 23.1.2021 otevřít, zatrhla to ale policie.
12
Fotogalerie

Kvůli uzavřeným sjezdovkám činí ztráty tuzemských skiareálů ke konci ledna podle Asociace horských středisek (AHS) 1,5 až dvě miliardy korun. O ukončení sezony už nyní uvažuje asi třetina provozovatelů. Další žádají vládu, aby nejpozději do 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek povolí provoz sjezdových tratí. Polovina února je naprostá hranice, kdy spuštění lyžařských středisek dává smysl, řekl ředitel AHS Libor Knot.

Uzavřením lyžařských areálů vláda podle Knota devastuje celý obor. Provozovatelé měli poslední řádné příjmy podle něj loni v únoru. Momentálně nemají z čeho platit závazky, musejí propouštět a mnoho z nich tuto situaci podle Knota ekonomicky nepřežije. Už nyní má toto negativní důsledky na celé horské pohraniční regiony. Ve skiareálech pracuje 45 tisíc převážně místních obyvatel.

„Vyzýváme vládu, aby v dostatečném předstihu před koncem současného nouzového stavu jasně deklarovala, kdy a případně za jakých okolností bude lyžařským areálům provoz umožněn,“ uvedl dále Knot. Nouzový stav zatím platí do 14. února.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo pro skiareály dotační program COVID sport III Lyžařská střediska. Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna. Resort zatím nezveřejnil výzvu k programu, tedy ani termín začátku příjmu žádostí.

Nastavené kompenzace dosahují podle Knota pouze poloviny denních nákladů, proto je třeba je propojit s fungováním skiareálů, aby měli provozovatelé šanci generovat tržby.

Českomoravská záruční a rozvojová banka začne od pondělí přijímat žádosti do nového programu Záruka COVID sport. Podnikatelům ve sportu zasaženým koronavirovou krizí, tedy i provozovatelům skiareálů, poskytne zdarma záruku za provozní úvěr spolu s příspěvkem na úhradu úroků u komerční půjčky. Knot dříve řekl, že je u komerčních bank obtížné získat úvěr, pokud jsou žadatelé z rizikového oboru cestovního ruchu. I tato forma podpory proto může podle něj některým provozovatelům pomoci získat půjčku.

V Česku funguje 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun.