Akciím se letos daří, jejich výnosy ale zastiňuje renesance kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: pixabay

Zlato
2
Fotogalerie

Americké akciové indexy S&P 500 a Nasdaq vystoupaly na nová maxima. Přestože zažily nejlepší začátek roku za posledních 30 let, o nejvýnosnější letošní „sázku“ nejde. Přečtěte si shrnutí, jak si vedou jednotlivé typy investic.

Klíčový ukazatel amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, od Štědrého dne povyrostl do dneška zhruba o 25 procent. O přibližně pět procentních bodů méně si připsal index technologických akcií Nasdaq. 

Analogicky rostly i některé tuzemské podílové fondy, například Top Stocks od České spořitelny posílil o přibližně sedmnáct procent.

Ještě lepší časy zažívají po nevydařeném loňském roce kryptoměny. Hodnota nejrozšířenější z nich, bitcoinu, od ledna vzrostla o necelou polovinu a překročila hranici pěti a půl tisíce dolarů. Vyloženě snové období pak prožívají ti, kdo investovali do virtuální měny binance coin. Její cena zaznamenala od začátku roku nárůst o 227 procent. Část analytiků dochází k názoru, že zájemce o kryptoměny opouští medvědí nálada a celý trh se již odrazil od novodobého dna.

Horší období naopak prodělává zlato. Cena drahého kovu se od začátku roku propadla o 0,7 procenta. V dubnu se dokonce dostal na letošní minimum s tím, jak rostla důvěra investorů v akciové trhy. Právě zlato obecně platí za pojistku pro případ ekonomických turbulencí.