Bitcoin pokračuje v sestupu, dostal se pod hranici 30 tisíc dolarů

Kryptoměna bitcoin.

Kryptoměna bitcoin. Zdroj: Pexels

Cena bitcoinu klesla podruhé v tomto týdnu pod hranici 30 tisíc dolarů, oproti včerejšku kurz poklesl až o sedm procent. Kolem 15:00 středoevropského letního času klesl na 29 196 dolarů. Nejznámější kryptoměna je tak nejníže od loňského července, od listopadového maxima už odepsala přes polovinu hodnoty. Propad akciových trhů se totiž negativně projevuje i na kryptoměnách, které se teď obchodují v souladu s rizikovými aktivy, jako jsou například akcie technologických společností. 

Od začátku května už bitcoin odepsal kolem 13 procent. Od listopadového maxima, kdy jeho cena vystoupila těsně k 69 tisícům dolarům, odepisuje kolem 52 procent.

„Myslím, že oblast kryptoměn se stále klasifikuje jako riziková aktiva, a podobně jako jsme to viděli u Nasdaqu, většina kryptoměn propadá,“ řekl Matt Dibb ze singapurské platformy Stack Funds. Ta se zaměřuje na investice do kryptoměn.

Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Americký akciový index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, minulý týden odepsal 1,5 procenta. Od začátku roku už ztrácí kolem 22 procent. Reaguje hlavně na vyhlídky přetrvávající inflace, kvůli níž americká centrální banka (Fed) zvyšuje úrokové sazby, třebaže tempo hospodářského růstu zpomaluje.

„Sestupný trend bude pravděpodobně pokračovat i v dalších dnech,“ konstatoval šéf kryptoměnové platformy Mudrex Edul Patel. 

Zatímco bitcoin letos odepsal asi 27 procent hodnoty, světové trhy s akciemi a dluhopisy klesly zhruba o deset procent. Zlato od začátku roku naopak asi o 2,5 procenta posílilo.