Cenu bitcoinu drží nová poptávka po rezervní měně. Pořadí největších majitelů se mění

Alternativní investice typu bitcoini či zlata přilákaly během války na Ukrajině novou pozornost.

Alternativní investice typu bitcoini či zlata přilákaly během války na Ukrajině novou pozornost. Zdroj: profimedia

Seznam největších známých držitelů bitcoinů nejspíše prodělá změnu. Majitelem největšího počtu digitálních mincí dost možná už nastálo zůstane entita Satoshi Nakamoto, která bitcoin stvořila. Pořadí na dalších příčkách ale nejspíš prohází nový velký hráč, který má na nákupy kryptoměny připraveny miliardy dolarů. Více v aktuálním krypto-grafu týdne.

Nejrozšířenější virtuální měně se nedávno podařilo smazat ztráty z úvodu roku. Ke stabilizaci ceny bitcoinu přispívá i sílící trend v rámci světa virtuálních měn, kdy tvůrci finančních aplikací fungujících na blockchainu využívají nejrozšířenější kryptoaktivum jako obdobu rezervní měny.

Kurzu bitcoinu navíc pomohlo, že se svezl na překvapivě dobré náladě finančních trhů navzdory Putinově válce na Ukrajině. Od zahájení invaze se kryptoměnám spolu s akciemi daří výrazně lépe než zlatu považovanému za bezpečný přístav pro uchování hodnoty v době nejistoty na trzích.

Jak vnímá kryptoměny Česká národní banka? Podívejte se na video
Video placeholde
Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB • Videohub

Alespoň v části prudce rostoucího segmentu digitálního finančnictví ovšem roli uchovatele hodnoty začíná plnit bitcoin navzdory značným výkyvům své ceny. Někteří kryptopodnikatelé nemají problém na bytelnost bitcoinu vsadit miliardy dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!