HODLovat až k smrti. Když nikdo nebude platit bitcoinem, na „lambo“ tuplem nebude

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Dlouholetí držitelé bitcoinu se během takzvané kryptozimy rádi baví počítáním autoritativních výkřiků, že kryptoměna selhala a je vlastně mrtvá. Jako každé složitější období by i medvědí trh na kryptotrzích měl ideálně vést k úvahám s dlouhodobějším přesahem. I tentokrát je totiž z grafů zjevný trend, který může do budoucna představovat fundamentální hrozbu fungování bitcoinu.

Osvědčenou a doporučovanou strategií je bitcoin hlavně dlouhodobě držet. Nesnažit se za každou cenu vychytávat lokální cenové vrcholy a dna, pravidelně přikupovat, nedržet virtuální měny na centralizovaných burzách. A ideálně bitcoin levně nakupovat a draze prodávat.

Byznysová klasika, která se vždy snadněji vysloví, než realizuje. Přece jen má i tento přístup jednu potenciálně zásadní nevýhodu.

A co ekologie? Dominik Stroukal vyvrací mýty, že těžba bitcoinu představuje budoucí hrozbu pro planetu:

Uplynul rok od doby, kdy transakční poplatky z bitcoinových plateb tvořily více než tři procenta příjmů těžařů kryptoměny. Ukazují to statistiky portálu The Block.

Zní to jako nezajímavá informace, její důsledky mohou být ale fatální. A mít vliv i na to, jaký vozový park nakonec bitcoin svým HODLerům zajistí. Na „lambo“ – pro kryptokomunitu symbol pohádkového zbohatnutí – nakonec zbýt nemusí. Panika a strach není namístě, otevřenost vůči zásadním výzvám ano. Více v aktuálním kryptografu týdne.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!