Jak určit kurz bitcoinu? Hlavní indikátor se mění, kryptoměny klesají

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Hodnota kryptoměn prodělává další výkyvy. Podílí se na nich i úprava výpočtu průměrného kurzu, který dává dohromady největší stránka s přehledem cen kryptovalut CoinMarketCap.com.

Ceny digitálních měn se postupně oklepávají z náhlého poklesu, který se v případě kryptovalut jako ripple, bitcoin cash či monero v pondělí pohyboval kolem 25 procent. Kurz bitcoinu oslaboval přibližně o deset procent. Kryptoměny posléze část ztrát umazaly, jejich hodnota ovšem až na ethereum pokračuje v mírném poklesu.

Příčinou je mimo jiné úprava metriky webu CoinMarketCap.com, který slouží mnoha investorům jako rozcestník a hlavní zdroj informací o aktuálních kurzech jednotlivých měn a jejich tržní kapitalizaci.

Tvůrci webu totiž bez předchozího ohlášení přestali zohledňovat jako jeden z indikátorů pro výpočet průměrného kurzu kryptoměn údaje z korejských burz. Na nich se přitom poslední dobou například bitcoin obchoduje až o tři tisíce dolarů dráže než na jiných tržištích.

Popsaný krok náhle oslabil kurzy nejrozšířenějších kryptovalut uvedené na CoinMarketCap, což mohlo u řady investorů vyvolat paniku a spustit vlnu prodejů, spekuluje portál Coindesk.com. Počet návštěv portálu CoinMarketCap podle odhadů služby Similarweb dosahuje téměř 287 milionů za měsíc.

Nejde však o jedinou významnou skutečnost, která v posledních dnech po dílčím oživení podkopala růst cen kryptoměn. Z Číny přicházejí spekulace o tom, že tamní úřady chtějí těžaře digitálních měn ze svého území postupně vytlačit.

Číňané jsou však z hlediska fungování bitcoinového ekosystému klíčovými hráči, tento krok by tak měl co do dlouhodobých důsledků potenciálně větší vliv než úprava metriky CoinMarketCap.com. Nervozitu u investorů vyvolává také prověřování korejských bank kvůli obchodování jejich klientů na burzách kryptoměn.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>