Kryptoměny dál trhají globální rekordy, na trhu se udaly nové mince za desítky miliard

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Ani letošní pád cen kryptoměn nezabránil živelnému vydávání nových mincí. Jen za první tři červnové týdny tak firmy i státy tímto způsobem získaly jednu a čtvrt miliardy dolarů, což odpovídá třetině sumy za celý loňský rok.

Od počátku roku tak byznys s virtuálními měnami vynesl svým vydavatelům podle dat portálu coinschedule.com takřka 11,5 miliardy dolarů, tedy čtyřikrát více než za celý rok 2017.

„Roste optimismus ohledně perspektiv blockchainu, což táhne investice do tohoto sektoru, a to nejen skrze prodej kryptoměn. Možná je tu ještě i poslední vlna těch, kdo chtějí dostat na trh na poslední chvíli horkou jehlou šité měny, než pokročí regulace nebo opadne poptávka,“ říká partner fintechové společnosti Red Eggs Jan Lamser.

Obchodovaných kryptoměn je přitom podle dat serveru CoinmarketCap na trhu rovných šestnáct stovek a jen letos spatřilo světlo světa kolem 250 nových titulů.

Největší porci virtuálních měn na trh letos dostal startup block.one, který letos v červnu ukončil nabídku investorům po necelém roce trvání aukce. Od burziánů získal přes čtyři miliardy dolarů, a to i přes své vlastní upozornění, že doposud nemá konkrétní plán, kterak získané peníze zužitkuje.

O přízeň investorů ale usilovaly i státy, kolem 750 milionů například v předprodeji své virtuální měny petro získala venezuelská vláda. Celkem už letos trh zažil emisi 53 kryptoměn.

„V regulatorním rámci se trh velice rychle transformuje z neregulovaného do regulovaného, což přináší bariéry vstupu do odvětví a klade na projekty větší nároky. Nové emise musí například podstatně detailněji prověřovat, kdo do nich investuje, z důvodu opatření proti praní špinavých peněz,“ uvádí spoluzakladatel Kryptofondu Andrej Štaňko.

Kryptoměny se chytily i v Česku. Mince za několik desítek milionů korun prodal startup Cryptelo, už od loňského prosince se na burzách obchoduje s kryptoměnou Worldcore. Hodnota jeho mincí ovšem od té doby propadla podle dat serveru coinmarketcap takřka o devadesát procent.

Ačkoli tak autoři loni nabrali zhruba 500 milionů korun, nyní mají mince Wordcore dohromady hodnotu kolem 60 milionů korun. Přes stovku milionů investoři utratili i za akcie projektu eSports, v němž většinový akcionář skupiny Delta Capital Michael Broda angažoval i expremiéra Petra Nečase.