Nová divize Rockaway investuje do odvětví kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Nástup kryptoměn mění některé zavedené obchodní modely, změnám se musejí přizpůsobit například i venture kapitálové fondy. V rámci skupiny Rockaway se proto naplno rozjela divize zaměřená na blockchain a kryptoměny jako takové. „Investujeme hlavně do infrastruktury, ne do konkrétních aplikací,“ popisuje její šéf Viktor Fischer. V rámci prezentace na konferenci Blockstars vyzdvihl hlavně projekt QuarkChainu, do kterého Rockaway Blockchain zainvestovala. Jeho možný význam přirovnal Fischer k "novému bitcoinu" ovšem s dodatkem, že z technologického hlediska QuarkChain funguje spíše jako programovatelný blockchain etherea.

QuarkChain je jeden z třiceti projektů, do kterých řečená divize dosud investovala. Jeho hlavním přínosem má být podle Fischera pokročilá architektura technologie blockchain, která QuarkChainu mimo jiné umožňuje zvládnout kolem 600 transakcí za sekundu, výhledově však až stovky tisíc. V případě nejrozšířenější kryptoměny bitcoin se počet zpracovaných plateb pohybuje kolem šesti za sekundu, na řešení tohoto problému ovšem již programátoři pracují.

„Blockhainové projekty lze přirovnat k divokému západu a zlaté horečce. My ovšem neinvestujeme přímo do dolování samotného zlata, ale do prodeje lopat,“ popisuje strategii Rockaway Blockchain Fischer.

Jím vedená divize začala fungovat před půl rokem, v menší míře se zaměřuje kromě podpory začínajících projektů také na obchodování s kryptoměnami či jejich těžbu.

Průměrná výše investic do začínajících projektů se v případě Rockaway Blockchain v průměru přesahuje přes milion dolarů. Skupina do nich investuje ještě předtím, než se jejich tvůrci rozhodnout získat kapitál prostřednictvím úpisu vlastních digitálních mincí (ICO).

I přes letošní výrazný pokles hodnoty nejznámějších virtuálních měn ale rozmach celého oboru neutuchá. „Nikdy jsem tolik nepracoval, prakticky veškerou energii věnuji pročítání programových dokumentací potenciálně zajímavých projektů. Práce je současně ohromně naplňující,“ vysvětlil Fischer.

Současný stav odvětví nicméně může vzbuzovat pochybnosti. Například prodej digitálních měn technologickými společnostmi prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO) od počátku letošního roku překonal rekordní částku za celý loňský rok, část analytiků proto varuje před bublinou.

Šéf startupového akcelerátoru StartupYard Cédric Maloux ale v rámci konference Blockstaras, jejímž mediálním partnerem je E15, s odkazem na loňský prudký rozmach kryptoměn připomněl, že už dávno není rok 2017. „Ten vypadal jako konec devadesátých let, kdy i sebehloupější nápad získal peníze investorů. Jenže celý obor se neuvěřitelně rychle vyvíjí, tohle už tak úplně neplatí. Bez nemalého množství peněz vynaloženého na marketing se s ICO uspět nedá,“ doplnil Maloux s tím, že to samo o sobě nezaručuje větší kvalitu projektů.

Některé z nich se dokonce tím více věnují vlastní propagaci místo vývoji vlastního produktu. "Na vlastní oči jsem v jedné z dokumentací viděl kalkulaci, která očekávaný výnos počítala jako desetinásobek vynaložených peněz na marketing. Tohle cesta není," zakončil Maloux.