Oživení ceny bitcoinu podkopala Jižní Korea, chystá regulaci trhu s kryptoměnami

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Vláda Jižní Koreje chce zchladit přehřátý trh s kryptoměnami, chystá zákaz anonymních účtů na burzách.

"Naše vláda několikrát varovala, že kryptoměny nemohou hrát stejnou roli jako skutečná měna a mohly by způsobit velké ztráty díky své nadměrné volatilitě," uvedla jihokorejská vláda ve svém čtvrtečním prohlášení.

V něm také připomněla, že ceny většiny kryptoměn byly na jihokorejských burzách vyšší než v ostatních zemích. Tamní parkety se tak staly u spekulantů velmi oblíbené, situace se však má v budoucnu změnit.

Kroky, které vláda chystá zahrnují zákaz otevírání nových anonymních účtů s kryptoměnami a také pravomoc jednotlivé burzy uzavřít. Toto opatření doporučuje tamní ministerstvo spravedlnosti, připomíná agentura Reuters.

Dalším plánem asijské země je i zdanění kapitálových zisků z obchodování s kryptoměnami, aby tím zamezila riziko pramenící z přehnané spekulace. Na tyto zprávy zareagoval kurz bitcoinu poklesem o více než tisíc dolarů.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna.

Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.