Svět kryptoměn i přes propady láká investory. Do populární burzy FTX nalili skoro miliardu dolarů

FTX burza

FTX burza Zdroj: profimedia.cz

Cena bitcoinu prodělává korekci.
2
Fotogalerie

Ceny bitcoinu, etherea a dalších digitálních měn se sice nacházejí hluboko pod jarními rekordními hodnotami, zájem velkých investorů o tuto stále ještě poměrně mladou část finančních trhu však nepolevuje. Opak je pravdou. Důkazem je kryptoměnová burza FTX – na další rozvoj získala téměř miliardu dolarů. Z jejího zakladatele se tak stal miliardář.

Navýšení kapitálu v celkovém objemu 900 milionů dolarů (v přepočtu 19,6 miliardy korun) se zúčastnilo více než šest desítek fondů a investičních firem. Namátkou šlo například o japonský konglomerát SoftBank Group, velké fondy ze Silicon Valley včetně legendárního Sequoia Capital, hedgeový fond Third Point miliardáře Daniela Loeba či o investiční vehikly burzovních investorů Alana Howarda, Israela Englandera a Paula Tudora Jonese.

Jde o zatím největší investiční kolo v oblasti kryptoměnových trhů. Prvenství dosud držela americká firma Circle, která od investorů vybrala letos v květnu 440 milionů dolarů. Společnost Circle je známá zejména tím, že provozuje populární stablecoin USDC, jehož hodnota je navázána 1:1 k americkému dolaru.

Burza FTX má hlavní kancelář v Hongkongu a toto zatím poslední investiční kolo ji ocenilo na 18 miliard dolarů (přibližně 392 miliard korun). FTX se tak po pouhých dvou letech své existence zařadila mezi největší a nejhodnotnější kryptoměnové burzy světa společně s Coinbase a Binance.  

Generálním ředitelem a zároveň spoluzakladatelem burzy FTX je teprve 29letý Sam Bankman-Fried, který vystudoval fyziku na vyhlášeném MIT. I po příchodu nových investorů údajně zůstává většinovým akcionářem, což z něj dělá miliardáře.

Na burze FTX mohou malí i velcí spekulanti a investoři obchodovat s řadou kryptoměn. V nabídce nechybějí ani digitální tokeny, jejichž kurz se odvíjí od cen akcií známých firem, namátkou Facebooku, Tesly, Alibaby, Applu nebo Amazonu.

Nový kapitál hodlá FTX použít na expanzi do tradičních, regulovaných finančních činností – plánuje nabízet například platební služby. „Chceme získat všechny možné licence,“ řekl Bankman-Fried listu Wall Street Journal.

V průměru se na trhu FTX, jehož zdrojem příjmů jsou poplatky z uskutečněných transakcí, měsíčně zobchodují digitální měny a další kryptoaktiva za desítky miliard dolarů. Za zmínku stojí, že v USA nabízí FTX omezený počet investičních nástrojů – důvodem je snaha vyhovět americkým regulacím a nepoštvat proti sobě dohledové úřady. 

Do povědomí se společnost FTX snaží v posledních měsících dostat zejména sponzorskými aktivitami v oblasti sportu. Po firmě je například díky letos podepsanému 135milionovému kontraktu pojmenována hala týmu basketbalové NBA Miami Heat.

Mezi ambasadory FTX pak patří mimo jiné Tom Brady, superstar fotbalové NFL. Společně se svou manželkou, supermodelkou Gisele Bündchenovou, vlastní v FTX i menší podíl.