5 tipů, jak si v novém roce sestavit vlastní spořicí plán (a držet se ho)

Zdroj: Air Bank

I když se může zdát, že na nás všude číhá jen inflace a zdražování, ušetřit peníze pořád jde. Letos si to dokonce předsevzala hned třetina Čechů, jak ukázal průzkum agentury IPSOS pro Air Bank. Jak tedy mít v novém roce finance pevně pod kontrolou?

1. Zkontrolujte pravidelné platby

Projděte si platby za telefon, předplatné streamovacích služeb nebo různá pojištění. Zjistíte tak, zda vše využíváte naplno, anebo jestli byste jinde neplatili méně. Zkontrolujte si také bankovní poplatky. Jejich roční výpis vám totiž každá banka musí poslat do konce února. Můžete tak zjistit, zda neplatíte za něco, co byste u jiné banky měli zdarma.

2.  Zkroťte zbytečné výdaje

Platba za taxík se může zdát zanedbatelná, ale když se jich sejde více, může to být pěkná suma peněz. Stejně jako za jízdy autem do obchodu za rohem anebo za časté návštěvy restaurací místo domácího vaření. „Finance budete mít ještě více pod kontrolou, když si platby začnete třídit podle kategorií. V aplikaci My Air si takto můžete roztřídit třeba platby za jídlo, energie nebo drogerii. Díky tomu snadno zjistíte, zda za něco neutrácíte více, než byste chtěli,“ říká Jiří Suchý, vedoucí oddělení Digitální bankovnictví Air Bank.

3. Držte spotřebu energií na uzdě

Obzvlášť letos se u energií vyplatí každá možná úspora. Pomoci může správné větrání, ale i mírnější vytápění, pokud teploty nepadají pod bod mrazu. Ušetřit můžete i úplným vypínáním televize nebo počítače místo přepnutí jen do režimu spánku. Při pořizování nového spotřebiče se zase snažte vybírat z kategorií A+++, A++ nebo A+. Pokud chcete změnit poskytovatele energií, porovnejte více nabídek, abyste našli tu nejvýhodnější.

4. Nastavte si rozpočet

Spočítejte si, kolik platíte za nezbytné položky, kolik chcete ušetřit a o kolik více ještě můžete utratit. „Například v mobilním bankovnictví Air Bank můžete využívat funkci Chytrá čísla. Kromě zůstatku na účtu tak uvidíte porovnání útrat s předchozím měsícem i to, kolik peněz vám ještě zbývá do další výplaty a jak se vám daří plnit své finanční cíle,“ říká Jiří Suchý z Air Bank. Peníze navíc si také můžete odkládat třeba na spořicí účet. Budete je mít oddělené od peněz na běžné výdaje, ale zároveň kdykoliv k dispozici. Na spořicím účtu od Air Bank si dokonce můžete vytvořit až 10 různých obálek, pojmenovat je (třeba Dovolená 2022) a mít tak přehled, kolik vám ještě zbývá do obálek naspořit.

5. Udělejte si radost (s rozumem)

Kromě dodržování plánu je potřeba si občas udělat i radost. Nezapomínejte ale na to, že nakupovat se vyplatí s rozmyslem. Nenechte se proto zbytečně zlákat slevami, které obvykle přicházejí po každé sezoně. Pokud ale danou věc opravdu potřebujete, překontrolujte si, jestli se opravdu jedná o slevu, anebo jde jen o umělé navýšení původní ceny.