Aero představí Daldryho jako mága divadla

David Hare: Skylightd

David Hare: Skylightd Zdroj: aerofilms

Projekt přenosů divadla do kin NT Live znovu míří na West End, evropskou obdobu Broadwaye. Ze záznamu mimobritským divákům poprvé představuje letní hit londýnské scény Skylight (Střešní okno) s filmovými hvězdami Carey Mulliganovou a Billem Nighym. Inscenaci divadla Wyndham uvidí dnes večer diváci pražského kina Aero a náchodského Vesmíru, o dva týdny později ji bude promítat i brněnské kino Scala.

Za Skylight získal David Hare v polovině devadesátých let prestižní britskou divadelní cenu Olivier. Hrají v ní jen tři postavy a vše se odehrává v jediném malém bytě. Stačí to. Jako u jiných Hareových her, ani tady není podstatný hlavní příběh, který se dá shrnout do jednoduché věty: mladou učitelku přijde nečekaně navštívit její bývalý postarší milenec.

Důležitější je výměna názorů, k níž během oné chladné noci a rána dojde. Názorů nejen na jejich někdejší vztah, jeho možné pokračování, na věrnost a lásku obecně. Ale i postojů k politikům a k zodpovědnosti jedince k druhým, v nichž se odrážejí věčné britské třídní rozdíly.

Hare umí psát dialogy, které jsou zábavné, dojemné i hořké, a režisér Stephen Daldry mu rozumí. Skylight sice před devatenácti lety během premiéry v Národním divadle režíroval Richard Eyre, ale Daldry s Harem už dvakrát s úspěchem spolupracoval ve filmu (Hodiny, Předčítač). Působivá scéna se nemění, zato zabírá celé jeviště a je vymyšlená do detailů, Mulliganová na ní dokonce vaří opravdové špagety. Daldry nechává Hareovy inteligentní dialogy vyniknout hlavně pomocí herců, kteří jsou ve skvělé formě.

Bill Nighy předvádí svůj známý uhlazený šarm egocentrického svůdce, jenž není tak silný, jak se dělá. Nováček Matthew Beard i na malém prostoru zaujme v roli jeho sladce milého, čerstvě dospělého rebelujícího syna. Hra ale patří hlavně Carey Mulliganové. Hvězda Velkého Gatsbyho je neustále na jevišti a krásně zvládá těžkou roli obyčejné citlivé dívky, která se rozhodla být konečně hrdá na své životní volby.

Probíraná témata jsou velká a klíčová a pro nebritského diváka někdy až příliš zasazená do tamní politické situace. Hare je ale dokáže umně proplést se soukromými city, aby jeho dialogy nezněly jako teze z veřejné diskuze a dokázaly vyvolat i jiné emoce než rozhořčení nad stavem světa.

David Hare: Skylightd
(tragikomedie, Velká Británie, 165 minut)
Režie: Stephen Daldry
Hrají: Carey Mulliganová, Bill Nighy, Matthew Beard
Záznam z divadla Wyndham v Londýně: dnes v kině Aero v Praze a v Náchodě, 6. listopadu v kině Scala v Brně
Hodnocení: 80 %