Airbus chce v letadlech sedadla podobná cyklistickým sedlům

Návrh sklápěcích sedadel od Airbusu

Návrh sklápěcích sedadel od Airbusu Zdroj: Airbus

Airbus v krátké době požádal o další kuriózní patent. Namísto běžných sedadel chce cestující v budoucnu usadit na sedačky připomínající sedla jízdních kol. Navzdory svému vzhledu budou pohodlné, slibuje výrobce. Hlavní motiv novátorského řešení ale neskrývá - jde o úsporu místa a hmotnosti.

„Aby se maximalizoval počet sedadel v kabině, musí se zmenšit prostor na jednoho cestujícího,“ uvádí Airbus v patentové žádosti předložené americkým úřadům. Ve chvíli, kdy nebude sedadlo obsazené, jej bude možné sklopit, aby se zvětšilo místo pro další cestující, popisuje svůj záměr Airbus.

Evropský výrobce také upozorňuje na bonus, který nová sedadla přinesou. Každý cestující totiž bude mít k dispozici dvě loketní opěrky, zatímco dnes musí pasažéři obvykle sdílet jednu opěrku mezi sedadly.

Snaha umístit do letadel co nejvíce sedadel a snížit tak náklady na jednoho cestujícího nejsou v odvětví ničím novým. Mnohé aerolinky do svých letadel nasazují tenčí sedadla, která umožní přidat několik dalších řad sedaček. Ještě mnohem dále než vývojáři Airbusu zašel před několika lety šéf irských nízkonákladových aerolinek Rynair Michael O'Leary, když navrhl, aby se letadlem rovnou cestovalo vestoje.

Žádost Airbusu o patent na novátorská sedadla

Airbus také nedávno požádal o patent kokpitu, v němž budou okna nahrazena velkoplošnými obrazovkami. Společnost v tom spatřuje řadu výhod – bude možné odstranit těžká a drahá skla, lépe vytvarovat příď letounu s ohledem na hladší obtékání vzduchu, a nebo místo, kde obvykle sedávají piloti, proměnit v luxusní kabinu pro cestující.

Výrobce nicméně tuší, že ne všechny jeho návrhy se dočkají kladného přijetí u dopravců a cestujících. „Mnohé patenty nikdy nevyužijeme,“ řekla deníku Los Angeles Times mluvčí Airbusu. „Ale pro případ, že by některé myšlenky někdy našly uplatnění, chceme chránit naši práci.“