Airbus si patentuje kokpit bez oken, výhled nahradí kamery

Kokpit Airbusu A380

Kokpit Airbusu A380 Zdroj: Airbus

Kokpit bez oken podle představ Airbusu
Kokpit bez oken podle představ Airbusu
Kokpit bez oken podle představ Airbusu
Kokpit bez oken podle představ Airbusu
Kokpit bez oken podle představ Airbusu
5
Fotogalerie
Prosklené pilotní kabiny současných letadel s sebou přinášejí řadu nevýhod a je třeba je odstranit. S tímto názorem přišel výrobce letadel Airbus, který podal žádost o patent na kokpit bez oken. Ta nahradí velkoplošné obrazovky.

V nedávno podané patentové žádosti Airbus popisuje letadlo, jehož „kokpit nemá zasklené plochy“. Spolu s obrazovkami má okna nahradit systém, který dokáže před piloty promítat hologramy vnějšího prostředí, jako třeba bouřkové mraky nebo profil krajiny pod letadlem.

Na stejném displeji jako obraze z vnějších kamer by si mohli piloti prohlížet i mapy a další potřebná data.

Podle Airbusu jsou přídě dnešních letadel přeplněné, kromě kokpitu se do nich totiž musí vejít i radar a podvozek. Především okna nutí konstruktéry navrhovat letadla, jejichž tvar není z hlediska aerodynamiky ideální, tvrdí výrobce.

„Přítomnost kokpitu vyžaduje velké prosklené plochy, které musí poskytnout fyzický výhled a vyhovět certifikačním požadavkům. Prosklené plochy jsou těžké a vyžadují řadu zesílení konstrukce, což zvyšuje hmotnost letadla,“ uvedl Airbus.

Na skicách, které Airbus ke své žádosti přiložil, sedí piloti v zavazadlovém prostoru či v zadní části letadla poblíž kormidla. Jedna ze skic také ukazuje piloty sedící nezvykle za sebou.

Přestěhováním pilotní kabiny by se v přední části letadla navíc uvolnilo místo pro prémiové sedačky cestujících s mnohem lepším výhledem, než je dnes běžné.