Akcie Facebooku poprvé překonaly hranici sto dolarů za kus

Okolí sídla společnosti Facebook

Okolí sídla společnosti Facebook Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Akcie společnosti Facebook dnes poprvé překročily symbolickou hranici 100 dolarů. Cena akcií provozovatele největší sociální sítě světa se během dne vyhoupla na více než 102 dolarů, k čemuž přispěl silný růst kurzu. Ten přesáhl tři procenta. Pokud růst vydrží, bude to poprvé, kdy akcie nad stodolarovou hranicí také uzavřou. Při této ceně by tržní hodnota firmy přesáhla 287 miliard dolarů (asi sedm bilionů korun).

Začátky Facebooku na burze přitom nebyly nejlepší. Firma na burzu v New Yorku vstoupila v květnu 2012 a v září téhož roku se cena jejích akcií propadla na historické minimum 17,73 USD za kus. Během následujících čtvrtletí ale firma investorům dokazovala, že je schopna vytvářet příjmy z reklamy, čemuž později napomohlo i rozšíření její služby pro využití ve smartphonech.

Kromě Facebooku se dnes na newyorské burze daří i dalším velkým technologickým firmám. Akcie Microsoftu během dne rostly o více než deset procent, stejně jako akcie nové holdingové společnosti Alphabet, jejíž součástí je nyní i Google. Akcie Amazonu vykazovaly nárůst o více než šest procent.

Největší světový internetový obchod Amazon ve třetím čtvrtletí zvýšil tržby o 23 procent a vyšší byl i čistý zisk, který překonal odhady. Holding Alphabet rovněž hospodařil lépe, než čekali analytici a firma také oznámila první odkup svých akcií. Facebook zveřejní čtvrtletní výsledky 4. listopadu.