Allen znovu a hůře variuje Zločin a trest

Iracionální muž

Iracionální muž

Letošní novinka Woodyho Allena se bude hodit jako příklad kritikům, kteří si myslí, že 78letý tvůrce už řekl všechno a lépe.

Podobně jako Zločiny a poklesky či Match Point i Iracionální muž filozofuje o ironické roli náhody a jeho hlavním hrdinou je muž, který si dokáže ospravedlnit i vraždu. Nápad na ni probudí k životu čtyřicetiletého profesora, zhlouplého všemi Sartry a Kierkegaardy do podoby deprimovaného vyhořelého alkoholika, víc než naléhající zamilovaná studentka. Allen akorát další variaci na svou oblíbenou knihu Zločin a trest na rozdíl od výše zmíněných filmů podává poněkud lekle a lenivě.

Iracionální mužIracionální muž

Nehraje tu opera ani swing, ale jazz, není to tedy tragédie ani komedie, ale něco neurčitého mezi, bez dostatečné hloubky či napětí i bez jízlivosti či absurdity. Postavy tu opět hodně mluví, místo životních lekcí zhuštěných do aforismů ovšem v dialogu i nadužívaném vnitřním monologu pronášejí spíš banality a zbytečné popisy svých citů. Joaquin Phoenix a Emma Stoneová jsou přitom dost dobří herci na to, aby emocionální pochody svých postav zahráli. Phoenixovo herectví je často tím nejzajímavějším, přestože on stejně jako jeho herecká partnerka dostal roli víc načrtnutou než napsanou.

Také filozofie o nesmyslnosti života a o morálce tu zní dost středoškolsky, i když ji profesor učí na vysoké. Iracionální muž sice trvá kratší dobu, než vám zabere přečíst si Dostojevského Zločin a trest, zato nenabízí žádnou silnou katarzi.

Iracionální muž
(tragikomedie, USA, 96 minut)
Režie: Woody Allen
Hrají: Joaquin Phoenix, Emma Stoneová
Hodnocení: 40 %