Amazon Kindle Fire HD: Trojité nadělení

Kindle

Kindle Zdroj: MobilMania.cz

Loňský Kindle Fire dostal přídomek SD, lepší výbavu a nižší cenu. Fire HD má dvě velikosti a míří přímo na Apple iPad.

Loňský rok byl ve znamení levného tabletu Kindle Fire, kterým Amazon způsobil malou revoluci. Sedmipalcový tablet za 199 USD byl postaven na Androidu s kompletně přepracovaným uživatelským rozhraním, které ani kouskem neukazovalo, že stojí na Androidu. S příchodem konkurenčních tabletů v podobné cenové hladině (Nexus 7, Kobo Arc) se čekalo na reakci Amazonu, a tak se také stalo.

...SD

Na tiskové konferenci v Santa Monice Amazon představil novou verzi původního Kindle Fire. Říkají mu Kindle Fire SD, je vzhledově stejný jako původní model, přináší však několik klíčových inovací. Tou hlavní je rychlejší procesor, dvojnásobná kapacita paměti RAM (nově tedy 1 GB) a delší výdrž na jedno nabití. Některé kritizované aspekty ale i nadále přetrvávají - chybí Bluetooth i fotoaparát, 8GB interní paměť zůstane bez dalších možností rozšíření. Cena zařízení klesá na příjemných 150 dolarů (necelé tři tisíce korun). Tablet je možné objednat od dnešního dne, k dispozici na trhu pak bude ke 14. září.

...HD

Současně došlo k představení nástupce původního Androidího tabletu Kindle Fire. Novinka nese označení Kindle Fire HD a prodávat se bude v několika variantách, odstupňovaných podle velikosti displeje a výbavy. Operačním systémem bude Android s grafickou nadstavbou od Amazonu. Přesnou verzi neznáme, předpokládá se však, že se bude jednat o Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Co se týče velikosti displejů, Kindle Fire HD se bude prodávat se 7“ (rozlišení 1280 x 800 bodů) nebo 8,9“ IPS displejem o rozlišení 1920 x 1200 pixelů. Polarizační filtr na vícedotykovém displeji by měl zajistit menší lesk displeje a méně odrazů. Vizuálně došlo k nepatrným změnám, na čelním panelu přibyla HD kamerka, po stranách najdeme HDMI výstup, dvojici reproduktorů (s technologií Dolby Digital Plus) a byla lehce snížena tloušťka 7“ zařízení na 10,3 mm (z původních 11,4 mm). Tablet naopak přibral na hmotnosti, nyní váží 395 gramů.

KindleKindle | MobilMania.czSedmipalcový Amazon Kindle Fire HD

Amazon Kindle Fire HD 7" ve zkratce:

rozměry a hmotnost: 193 × 137 × 10,3 mm, 395 g
sítě a datové přenosy: Wi-FI (Dual Channel)
operační systém: Android 4.0 s grafickou nadstavbou od Amazonu (zatím není oficiální)
displej: PLS LCD, 7“, 1280 × 800 pix
chipset: doujádrový 1,2GHz procesor, grafický čip PowerVR 3D
paměť: 16/32 GB
fotoaparát: žádný
konektivita: Bluetooth, USB (konektor micro-B), HDMI, 3,5mm jack
další funkce: Kindle FreeTime, videohovory přes Skype, neomezený Cloud u Amazonu, Whispersync, X-Ray, Bimodal Reading, Immersion Reading

Co se týče vnitřností, novinka je postavená na dvoujádrových procesorech Texas Instruments, frekvence je u menší verze 1,2 GHz, u větší 1,5 GHz, velikost operační paměti je v současné době neznámá. V tabletu nás čeká podpora Wi-Fi s Dual Channel Bonding na kanálech 2,4 a 5GHz, díky kterým má být Wi-Fi v telefonu až o 41 % rychlejší než u poslední generace iPadu. U LTE verze tabletu pak Amazon nastolil spolupráci s americkým operátorem AT&T, když za poplatek 50 USD ročně nabídne měsíční využití 250 MB vysokorychlostních dat včetně cloudového 20 GB úložiště. To rozhodně nevypadá na nějaké zběsilé stahování a streamování videí z internetu. Do interní paměti pak uložíte maximálně 16, 32 nebo 64 GB dat, slot pro paměťové karty microSD chybí.

KindleKindle | MobilMania.cz8,9“ Amazon Kindle Fire HD

Amazon Kindle Fire HD 8.9" ve zkratce:

rozměry a hmotnost: 240 × 164 × 8,8 mm, 567 g
sítě a datové přenosy: Wi-FI (Dual Channel), LTE (10 kanálů)
operační systém: Android 4.0 s grafickou nadstavbou od Amazonu (zatím není oficiální)
displej: PLS LCD, 8.9“, 1920 x 1200 pix
chipset: doujádrový 1,5GHz procesor, grafický čip PowerVR 3D
paměť: 16/32/64 GB
fotoaparát: žádný
konektivita: Bluetooth, USB (konektor micro-B), HDMI, 3,5mm jack
další funkce: Kindle FreeTime, videohovory přes Skype, neomezený Cloud u Amazonu, Whispersync, X-Ray, Bimodal Reading, Immersion Reading

Zatímco o hardwaru není zcela jasno, Amazon již odhalil všechny zajímavé softwarové novinky, které můžeme na novém tabletu očekávat. Režim označovaný jako Bimodal Reading poslouží k propojení audioknih s e-knihami. Tam kde jste skončili s poslechem, můžete rovnou začíst číst. Whispersync je synchronizační službou pro audioknihy i hry, na druhém zařízení můžete opět začít tam, kde jste na prvním skončili. Pro Immersion Reading vidím skvělé využití, pokud se učíte cizí jazyk, pomůže vám při současném předčítání textu i jeho vizuální zobrazení v textu.

Služba X-Ray vám ve filmech odhalí jména a podrobné informace o hercích. Amazon se soustředil i na novou e-mailovou aplikaci cílenou na business uživatele. U Kindle Fire HD se počítá, že se bude jednat o sdílené rodinné zařízení. K dispozici jsou tak různé profily uživatelů, kterým můžete nastavovat limity (služba Kindle FreeTime) s přístup k danému obsahu. Dětem tak můžete např. zakázat internet, povolit krátkodobé hraní her a nastavit čtení knih bez omezení. S okolím se spojíte i přes Bluetooth.

Cena a dostupnosti nově představených tabletů:

7“ Kindle Fire HD: 16/32 GB, 199/249 USD, od 14. září
8,9“ Kindle Fire HD: 16/32 GB, 299/369 USD, od 20. listopadu
8,9“ Kindle Fire HD LTE: 32/64 GB, 499/599 USD, od 20. listopadu

Bude zajímavé sledovat, zdali se některé ze softwarových vychytávek objeví i ve vylepšené verzi původního Kindle Fire a nebo budou výlučně dostupné pouze pro nově představené modely.