Amazon v Dobrovízi prohrál. Lidé stavbu obří haly odmítli

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon Zdroj: CTK/AP

Obyvatelé Dobrovíze u Prahy se v anketě vyslovili proti záměru vybudovat u obce obří distribuční centrum společnosti Amazon. Výsledkem se zastupitelstvo nemusí řídit, ale starosta obce Martin Šafr uvedl, že se jím řídit bude.

Původně se v obci Dobrovíz mluvilo o tom, že se kvůli výstavbě uskuteční referendum. Jeho vyhlášení by však podle zákona trvalo déle, a tak se hlasovalo v anketě, jejíž výsledek má pouze zastupitelům napovědět, jak lidé plánovanou výstavbu vnímají.

Podle místostarosty Jiřího Šestáka již obec vydala nesouhlasné stanovisko ke změně územního řízení, které kvůli přeměně původního projektu na obří distribuční centrum začalo ve čtvrtek a čekalo se na dnešní výsledek, aby se případně stanovisko obce změnilo. „Zatím by se mělo podle našeho názoru územní řízení přerušit a pozastavit. Nemusíme spěchat na nějaké zasedaní, zatím jsme vyslovili nesouhlas a zatím děláme kroky k tomu, aby tady Amazon, bohužel, halu nevystavěl,“ řekl Šesták. Starosta Martin Šafr k hlasování uvedl, že jej akceptuje. Podle obou představitelů obce se o projektu bude diskutovat na dalších jednáních zastupitelstva.

Hlasovaly dvě stovky lidí

Proti projektu nové haly bylo 121 lidí, podpořilo jej naopak 76 lidí. Účast na lidovém hlasování byla zhruba poloviční. V plebiscitu převážil názor, že obyvatelé podporují původní záměr, který počítal s tím, že ve zdejší průmyslové zóně vzniknou čtyři menší skladovací haly. Výstavba distribučního centra Amazonu na ploše 95 tisíc metrů čtverečních neuspěla ani v případě, že by byl vybudován obchvat obce. Lidé z Dobrovíze se totiž zejména obávají zvýšené dopravní zátěže a toho, že se centrum otevře dřív než plánovaný obchvat obce.

Amazon chce nejpozději do září roku 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. Firma chce do výstavby každého centra investovat stovky milionů eur. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Společnost Amazon
Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 tisíc lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.