Američana na jeho přání pohřbili na Harleyovi

Harley-Davidson Electra Glide. Ilustrační foto.

Harley-Davidson Electra Glide. Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Rodina splnila poslední přání Američanovi Billymu Standleymu a pohřbila ho vsedě na jeho oblíbeném motocyklu Harley-Davidson v průhledné vitríně.

Podle agentury AP přitom takové uložení k věčnému odpočinku nebylo vůbec jednoduché. Pohřbení motorkáře na stroji Electra Glide z roku 1967 v obří rakvi z plexiskla vyžadovalo mimořádně velké hrobové místo. Pět balzamovačů navíc muselo nejdřív upravit tělo nebožtíka tak, aby navždy zůstal usazen na motocyklu.

Rodina zesnulého uvedla, že Standley o způsobu svého pohřbení hovořil léta a rád lidem ve své garáži ukazoval neobvyklou rakev, kterou pro něj předem zhotovili jeho dva synové. Zdůrazňoval, že mu nestačí odjet do nebe na motocyklu, ale chce také, aby ho při tom lidé před uložením do země viděli skrz plexisklo.

„Byl to svérázný muž,“ poznamenala jeho dcera Dorothy Brownová. „Ale pokud jde o nás o děti, miloval nás, dobře nás vychoval, a my jsme mu samozřejmě chtěli pomoci,“ dodala. Motocykl prý otci umožňoval prožívat dobrodružství i poté, co se bývalý jezdec rodea usadil, aby se mohl věnovat svým čtyřem dětem.

Podle fotografií v deníku byl Standley pohřben v koženém oblečení, s bílou helmou a brýlemi. Na rukou, které svíraly řidítka má motorkářské rukavice. Billy Standley byl pohřben vedle své ženy Lorny, ale jeho hrob zabírá čtyři obvyklá hrobová místa.