Americká vláda pomáhá Ukrajině při vyšetřování útoku hackerů

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti pomáhá ukrajinským úřadům při vyšetřování rozsáhlého výpadku elektřiny, při němž se loni v prosinci po útoku hackerů ocitlo bez proudu 80.000 domácností na západě Ukrajiny. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na ministerské úředníky. Kyjev z odpovědnosti za útok obvinil Rusko.

Incident z 23. prosince je považován za první případ, kdy se zločincům podařilo narušit vzdálený energetický systém počítačovým virem. Přerušena byla dodávka elektřiny v západoukrajinské Ivano-Frankivské oblasti. Podle expertů společnosti iSight Partners, která se zabývá problémy kybernetické bezpečnosti, má útok na svědomí ruská hackerská skupina známá pod názvem Sandworm. Rusko z odpovědnosti za incident obvinila i ukrajinská kontrarozvědka SBU.

Podle společnosti iSight Partners ruští hackeři vložili do ukrajinského distribučního systému škodlivý program BlackEnergy, který výpadek způsobil. Virus ochromil systémy kontroly a řízení distribuce elektřiny. Už dříve americká média oznámila, že podíl Ruska na incidentu vyšetřuje špionážní agentura CIA.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA oznámilo, že program BlackEnergy objevilo v roce 2014 i v systému, který kontroluje americkou „kritickou infrastrukturu“. Žádné poruchy v dodávkách energie ale zaznamenány nebyly. Na Ukrajině se do systému virus dostal prostřednictvím napadeného souboru Microsoft Word, uvedlo ministerstvo.