Americké město spojené se slavnou bitvou jde do dražby

Obraz bitvy u Little Bighornu

Obraz bitvy u Little Bighornu Zdroj: The Library of Congress

Radnice
Radnice
Radnice
Radnice
Radnice
7
Fotogalerie
V USA se bude dražit městečko Garryowen ve státě Montana, které je spojené s legendární bitvou u Little Bighornu. Za vyvolávací cenu 250 tisíc dolarů bude aukční síň Williams & Williams hledat nového majitele pro odlehlé sídlo, kde nastálo žijí jen dva obyvatelé a kde funguje pouze bistro, benzínka a malý obchod.

Aukční síť prodej na svých stránkách představuje jako „vzácnou příležitost získat město spolu se dvěma víceúčelovými budovami, benzínovou stanicí a hospodářským stavením“.

Ačkoli sama o sobě by taková zapadlá ves byla spíš nezajímavá, má pro milovníky americké historie velkou symbolickou hodnotu. Leží totiž poblíž místa, kde se roku 1876 odehrála bitva, v níž indiánští bojovníci z kmene Siouxů a Čejenů rozprášili několikasetčlenný oddíl americké kavalerie.

Slavný náčelník Sedící Býk tehdy shromáždil kolem 2000 mužů, kteří svedli krvavou bitvu s vojáky generála George Custera. Sebejistý a ješitný generál, indiány přezdívaný „Žlutý vlas“, udělal hned několik chyb - spěchal, ignoroval varování o přesile a rozdělil svůj prapor. Za hodinu lítého boje zahynulo 268 jeho vojáků, masakr přežil pouze jeden kůň. A zrodila se legenda, o které se dodnes zpívají písně a natáčejí filmy.

Kromě městečka samého se v aukci budou prodávat i další předměty spojené s bitvou - například archiv vdovy po generálu Custerovi, který obsahuje osobní dokumenty, dopisy nebo třeba fotografie.

Aukční síň Williams & Williams už letos úspěšně vydražila jiné americké městečko. V dubnu si vietnamský kupec za 900 tisíc dolarů (asi 17 milionů korun) koupil obec Buford v americkém státu Wyoming. Vesnice přitom měla jediného obyvatele a tvořil ji jen ranč a benzinová pumpa.