Amy: srdceryvný portrét křehkého talentu

Amy Winehouse

Amy Winehouse Zdroj: aerofilms

Po dokumentu o tragickém osudu pilota formule 1 Ayrtona Senny natočil britský filmař Asif Kapadia dokument o tragickém osudu zpěvačky Amy Winehouse.

Snímek Amy už před svou premiérou na festivalu v Cannes vzbuzoval vášně, hlavně v lidech, kteří v něm nejsou zobrazeni právě lichotivě. To se týká hlavně Amyina málo starostlivého otce a také exmanžela Blakea, který jí představil tvrdé drogy a podle filmu neměl zájem na tom, aby se ze závislosti dostala. Pro diváky, kteří Amy osobně neznali, dokument nabízí srozumitelný a relativně komplexní výklad jejího života.

Srdceryvně empatický portrét strhává ze zpěvačky vrstvy bulvárních titulků, dívá se daleko za image bouřlivé a výstřední divy a představuje talentovanou dívku s úžasným hlasem a sebedestruktivními sklony. Záběry z jejího posledního, neslavně proslulého koncertu v Bělehradě, na nichž je mimo, pak už nepůsobí směšně, jako mohly v červnu 2011, ale nesmírně smutně.

Film nijak neboří formu životopisných pohledů do zákulisí, zato ji prohlubuje. Při zkoumání osudu Amy Winehouse hloubá nad několika věčnými tématy – jak dokážou blízcí lidé druhé zneužívat, když z toho mají prospěch, jak je těžké zachránit někoho, kdo se řítí do propasti, jak velký talent provází velká přecitlivělost. Kapadia jasně spojuje Amyiny písně s jejími zážitky, pocity a démony, škoda tedy, že jejich texty nejsou překládané do českých titulků.

Film si všímá i toho, jak tvrdě funguje hudební byznys a jak oslepující jsou blesky fotoaparátů, doslova i přeneseně. Sám nicméně zhusta využívá soukromé záběry Amy i její fotky od paparazziů, a tak trochu vlastně na jejím příběhu parazituje také. Tím, jak blízko nás do něj dostává, i tím, jak podporuje jeho tragiku doprovodnou novou hudbou či zpomalenými záběry, ač osud Amy nepotřebuje ani mírné tlačení na city. Kapadia nicméně v popisu jejího soukromí nejde neurvale po skandálech a nikdy nezapomíná na její hudbu.

Podle množství použitého videomateriálu se zdá, že Amy stále někdo točil, kamarádi, přítel nebo otec, který vzal štáb i na její soukromou dovolenou. Dokument tak nestojí na mluvících hlavách, ale jen na hlasech blízkých. Sledujeme hlavně Amy a její postupnou proměnu z hubaté holky přes svéráznou hvězdu po trosku, které je už spousta věcí lhostejná. Co zůstává, je její hlas. Filmová Amy dokáže vzbudit upřímnou lítost, že skutečná Amy zemřela tak brzo.

Amy
(dokument, Velká Británie/USA, 128 minut)
Režie: Asif Kapadia
Hodnocení: 80 %