Andělská štafeta z Oseku závodila na okruhu v Brně

Osečtí triatleti si zpestřili přípravu netradičním závodem.

Neobvyklé monoposty se v neděli 18. října proháněly po brněnském Masarykově okruhu. Žádné burácení motorů a skřípění brzd. Kdepak vůně spáleného benzinu. Jen ševelení ložisek kolečkových bruslí. Trať hostila týmový bruslařský závod Brno Circuit Inline 2009. První akce svého druhu přilákala do moravské metropole i Andělskou štafetu z Oseku nad Bečvou.

V konkurenci devatenácti družstev z Česka i Slovenska se tým, složený ze členů triatlonového spolku oseckého Sokola, předvedl sympatickým výsledkem. Kvintet, ve složení Jiří Engl, Martin Engl, Jiří Mužík, Marek Bia a Vojtěch Pospíšilík zůstal těsně pod stupni vítězů a obsadil nepopulární čtvrtou, „bramborovou“ příčku.

„Závod jsme brali i trošku jako test. Do budoucna uvažujeme o čtyřiadvacetihodinovce na bruslích Le Mans. Ale ježdění na bruslích využíváme hlavně jako součást kondiční přípravy pro triatlon,“ vysvětloval Martin Engl.

Na rozdíl od Le Mans vypsali organizátoři v Brně závod na pět hodin. Osecká štafeta za stanovenou dobu ujela 135 kilometrů. Takové tempo odpovídá průměrné rychlosti kolem sedmadvaceti kilometrů v hodině. „Každý tým si mohl stanovit taktiku podle potřeby. My jsme si štafetový kolík předávali po jednom okruhu, protože to bylo opravdu náročné ježdění. Stoupání sedm a půl procenta už je fakt síla,“ popisoval Engl. Naopak ve sjezdech umožňoval členitý profil trati dosáhnout rychlostí přes šedesát kilometrů v hodině.

V chladném počasí nakonec svaly nejlépe rozehřál tým Bratislavy. Za pět hodin nejezdil 148 kilometrů.