Andersen zve na bitvu polštářů

Nocování dětí v knihovně letos ozvláštní i jiné akce.Než děti popadnou knihy, čeká je polštářová bitva na náměstí.

Jednou za rok uherskohradišťským dětem předčítají z knížek ti nejpovolanější – knihovníci, přičemž mohou i ty nejmenší děti zůstat v knihovně přes noc. Tradiční akci s názvem Noc s Andersenem znají v mnoha městech v republice i na Slovensku. Vymysleli ji ale před devíti lety v uherskohradišťské knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana.

„Na dvacet malých čtenářů tehdy čekalo noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, soutěží, her a překvapení. Vše jsme spolu s kolegyněmi z Jičína, Sobotky, Letohradu i Zlína připravili na půdičku našeho dětského oddělení, kam v pozdních nočních hodinách zavítal i skřítek Uspávač a Knihvýpůjčka regálová, kteří děti odvedli do říše snů,“ zavzpomíná Miroslava Čápová z dětského oddělení.

Postupně se na společné pohádkové nocování napojila celá řada dalších aktivit. Jednou z nich je i letošní polštářová bitva. Ta vyvrcholí v pátek 26. března na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.

„Přijít mohou všichni malí i velcí bojovníci, ale měli by s sebou mít malý bitevní polštářek. Připravená je také volba nejoriginálnějšího polštářku a další překvapení,“ naznačila Čápová.

V letošním jubilejním ročníku Noci s Andersenem knihovna zprovozní také nové webové stránky této akce a poprvé vyletí lampiónky štěstí, které do světa roznesou pohádková přání dětí.

Na zhruba hodinový odpolední program na Masarykově náměstí jsou zváni i ti, kteří se nezúčastní večerního spaní v budově hradišťské knihovny.

Ne všichni se totiž na noční předčítání dostanou. Vylosované výherce zveřejnily pracovnice knihovny v pátek 19. března. „Zájem o tuto akci byl a je tradičně velký, bohužel prostory knihovny nepojmou tolik dětí, kolik se jich na noční čtení pohádek hlásí,“ upozornila knihovnice.

Podmínkou k účasti na nevšedním nočním dobrodružství je čtenářský průkaz a řádně vyplněná a rodiči podepsaná přihláška. Z došlých přihlášek jsou týden před akcí vylosováni ti, na které se usmálo štěstí.

Na nezájem čtenářů si nemohou stěžovat ani jiná oddělení uherskohradišťské knihovny. Podle ředitele Radovana Jančáře se počet registrovaných stále drží kolem osmi tisíc lidí. „Letos dokonce jejich počet vzrostl. Takže můžeme říci, že každý třetí obyvatel Uherského Hradiště je registrovaný v naší knihovně,“ upozornil ředitel.

Roste i počet návštěvníků. Ti chodí do čítárny, na bezplatný veřejný internet, na výstavu či besedu. Knihovna dokonce čtenářům půjčuje deštníky nebo brýle, pokud si zapomenou vzít vlastní.