Android má chybu, varují vědci

Android

Android

Mobilní telefony využívající operační systém Android firmy Google jsou v nebezpečí a mohou být vyřazené z činnosti nebo jim mohou být vymazána všechna data, včetně kontaktů, hudby a fotografií. Může za to bezpečnostní chyba objevená před několika měsíci, která však zatím zůstala bez povšimnutí. Informuje o tom agentura AP.

Výzkumný pracovník technické univerzity v Berlíně Ravi Borgaonkar na svém blogu uvedl, že otevření odkazu na internetové stránce nebo mobilní aplikace, která bude mít vložený škodlivý kód, může vyvolat útok, který je schopný zničit paměťovou kartu v mobilních přístrojích firem Samsung, HTC, Motorola a Sony Ericsson vybavených Androidem, a přístroj může být vyřazen z činnosti. Jiný kód pak může vymazat uživatelská data obnovením továrního nastavení u nových a nejprodávanějších přístrojů Galaxy S III a dalších přístrojů Samsungu.

Borgaonkar informoval Google o problému v červnu. Firma sice rychle vydala opravu, ale veřejně ji neoznámila, takže uživatelé chytrých telefonů většinou nevědí, že problém existuje a jak ho mohou opravit. Google se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Android debutoval v roce 2008 a nyní dominuje trhu s chytrými telefony. V prvním pololetí letošního roku bylo podle výzkumné společnosti IDC prodáno téměř 198 milionů chytrých telefonů s Androidem. Loni bylo prodáno 243 milionů s Androidem. Verze, které jsou ohrožené chybou, jsou Gingerbread, Ice Cream Sandwich a Jelly Bean. Verze Honeycomb vytvořená pro tablety zatím nebyla testována, a je třeba teprve zjistit, zda je rovněž v ohrožení, dodal Borgaonkar.

Google kupuje firmu Nik Software