Apple bude příští rok stagnovat, předpovídají analytici

Nový Apple Store v Bruselu

Nový Apple Store v Bruselu Zdroj: a-n-v.be

Přední technologická společnost světa Apple bude příští rok stagnovat a namísto nových produktů se spokojí jen s vylepšováním dosavadní nabídky. Předpovídají to vesměs analytici, jichž se dotázal server australské mediální společnosti News Corp. Akcie firmy mají letos namířeno k prvnímu poklesu od globální finanční krize z konce minulého desetiletí.

Někteří analytici čekají, že Apple příští rok zaznamená vůbec první pokles tržeb z prodeje svých vlajkových telefonů iPhone. Analytička banky Morgan Stanley Katy Hubertyová odhaduje pokles těchto výnosů až o tři procenta.

V září začala společnost prodávat nové verze iPhonů a během prvních tří dnů od uvedení na trh jich prodala přes 13 milionů telefonů, o tři miliony více, než kolik iPhonů nového modelu prodala o rok dříve. Telefony iPhone jsou vlajkovým produktem Applu a jejich prodej tvoří zhruba dvě třetiny celkových příjmů společnosti. Další modely iPhonu by měl Apple uvést na trh v září a pokud nebudou stejně úspěšné, může to znamenat celoroční výpadek.

Nasytí se trh?

Analytici se obávají, že celý trh chytrých telefonů se v dohledně budoucnosti nasytí. Obavy o poptávku po smartphonech srazily tento měsíc akcie Applu o zhruba deset procent a jejich kurz je nyní asi 20 procent pod rekordní úrovní z letošního jara. Od počátku roku akcie ztrácejí asi tři procenta a pokud v posledních dnech roku neoživí, bude to znamenat jejich teprve třetí celoroční pokles od splasknutí bubliny internetových firem z počátku tisíciletí.

Firma se navíc potýká s klesajícím odbytem počítačových tabletů, které začala poprvé prodávat v roce 2010. Trh tabletů slábne celosvětově, protože zákazníci nevidí dostatek důvodů pro výměnu starých přístrojů za nové. Letos přišel Apple s významnými novinkami, což je podle analytiků jeden z důvodů, proč bude příští rok slabý. Firma uvedla na trh hodinky Apple Watch jako svůj první zcela nový produkt za pět let a stala se v tomto segmentu dominantním hráčem. Apple také prišel s hudebním službou Apple Music, jejíž okruh zákazníků prudce narůstá.

Apple je společností s nejvyšší tržní hodnotou na světě. Za svůj úspěch vděčí legendárnímu šéfovi Stevu Jobsovi, za nějž firma uvedla na trh populární přehrávač iPod, vysoce úspěšný chytrý telefon iPhone a tablet iPad. Jobs zemřel v říjnu 2011 a od roku 2012 stále více analytiků uvádí, že společnosti docházejí nápady.