Apple by letos mohl prodat 26 milionů svých hodinek

Šéf Applu Tim Cook s novými hodinkami Watch

Šéf Applu Tim Cook s novými hodinkami Watch Zdroj: CTK

Hodinky Watch
Hodinky Watch
Apple představuje nové produkty (9. září 2014)
Apple představuje nové produkty (9. září 2014)
Apple představuje nové produkty (9. září 2014)
6
Fotogalerie
Apple Watch budou produktem, který nastartuje trh s chytrými hodinkami. Tvrdí to alespoň analytik Rod Hall z JP Morgan, který očekává, že letos Apple prodá více než 26 milionů kusů svých hodinek. Technologická společnost má totiž 400 milionů potenciálních zákazníků, kteří vlastní iPhone 5 a novější produkty kompatibilní s Apple Watch.

Již koncem roku by mělo chytré hodinky vlastnit pět procent majitelů iPhonů. Až 95 procent by měly být podle předpokladů nejlevnější hliníkové Apple Watch Sport. Dá se tedy očekávat průměrná hrubá marže ve výši 39 procent, tvrdí Hall. Analytik také předpovídá, že do konce roku 2016 bude hodinky od Applu používat 13 procent uživatelů.

Apple Watch mají přijít do prodeje v dubnu letošního roku. Firma z Cupertina se na ostrý start prodejů pečlivě připravuje, jak tento týden uvedl The Wall Street Journal. U společnosti Quanta Computers si Apple nechal vyrobit už kolem pěti až šesti milionů kusů.

Více než polovinu vyrobených kusů má tvořit edice Sport, která by měla stát 349 dolarů. Dvacet procent prý tvoří nejdražší Apple Watch Edition, které budou vyrobeny z 18karátového zlata, jejich cena se odhaduje na tisíce dolarů.

Nositelnou elektroniku čeká boom
Zájem o nositelnou elektroniku (wearables) zažívá od roku 2013 mírné ochlazení, v letošním roce by se pak nejrůznějších chytrých náramků, sportovních hodinek či dalších fitness monitorů mělo celosvětově prodat lehce přes 68 milionů kusů, což oproti roku 2013 představuje pokles o zhruba pět milionů. Předpokládá to analytická společnost Gartner s tím, že “velký návrat“ zažijí tato zařízení napřesrok, kdy dojde k nástupu cenově dostupnějších modelů.