Apple chystá obchod roku. Akvizice Beats se ale může prodražit

ilustrační foto

ilustrační foto

Apple je blízko největší akvizice ve své historii. V hledáčku globální technologické jedničky se octl výrobce sluchátek a operátor streamingové hudby Beats Electronics. Nabídka z kalifornského Cupertina zní na 3,2 miliardy dolarů a obchod by měl být oznámen už během příštího týdne. Případný obchod by byl pětadvacátou akvizicí Apple za poslední rok a půl. Zprávu přinesl s odvoláním na nejmenované zdroje list Financial Times.

Beats Electronic založil rapper přezdívaný Dr. Dre a hudební producent Jimmy Iovine. Apple by jejím nákupem posílil svůj vliv na poli hudby nakupované přes internet.

Dosavadní želízko Applu v tomto ohni, obchod iTunes, totiž bojuje s poklesem popularity, který se odrazil i ve dvouprocentním poklesu tržeb. Streamovaná hudba je rovněž považována za nejrychleji rostoucí segment hudebního průmyslu, když v loňském roce vzrostly globální tržby o polovinu.

Sám Dr. Dre ve videu nahraném na Instagram a nyní dostupném na YouTube nepřímo akvizici potvrdil. Umělec by se v případě úspěšného dokončení obchodu stal nejbohatším hiphopovým zpěvákem na světě s majetkem přesahujícím miliardu dolarů.

Experti oslovení agenturou Reuters upozorňují, že Apple může nakoupit příliš draho. Hodnota Beats Electronic se totiž ještě v září loňského roku odhadovala na pouhou miliardu dolarů. Analytici tak pochybují, jestli nákup za tu cenu stojí.

Apple nicméně díky obrovským tržbám přetéká hotovostí, na konci března k dispozici hotově zhruba 130 miliard dolarů. A navzdory tlakům z řad akcionářů a aktivistických investorů na její vyplacení v dividendách, drží obrovské peněžní rezervy na agresivní akviziční politiku.

Dosud největší akvizicí Applu byl nákup NeXT computer systems v roce 1997 za 400 milionů dolarů.