Apple Music jako gesto. Tržby firmy zvýší sotva o procento

Apple a Beats

Apple a Beats Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Apple v rámci své konference pro vývojáře softwaru představil hudební aplikaci Apple Music, s níž se snaží etablovat na trhu s poslechem streamované hudby. „Nelze očekávat, že by služba nějak výrazně ovlivnila cenu akcií Apple. Jedná se totiž o zcela minoritní příjmový kanál. Při ceně 10 dolarů za měsíc a 15 milionech platících by tržby z Apple Music byly nižší než procento očekávaných tržeb Apple pro příští rok," upozornil Jonáš Mlýnek z brokerské společnosti Lynx.

Podle Mlýnka je navíc scénář '10 dolarů x 15 milionů platících uživatelů' pro Apple Music výrazně optimistický. Lze prý spíše očekávat počet předplatitelů služby okolo 10 milionů.

„Rozhodně však bude mít vstup služby vliv na ceny akcií jiných společností, jako je například Pandora,“ dodal Mlýnek. Tento krok prý bude mít také vliv na IPO Spotify, kterého se však v tomto roce nedočkáme.

„Spotify má 16 milionů platících zákazníků a 60 milionů aktivních uživatelů. Společnost roste a vypadá to, že je připravena na IPO, avšak slabá výkonnost akcií Pandora donutila i Spotify zapřemýšlet o dalším postupu,“ dodal.