Apple poprvé vsadil na švýcarský frank

Obchod Apple v Hongkongu

Obchod Apple v Hongkongu Zdroj: ChIfcapsho via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Apple přichystal další premiéru. Impérium Tima Cooka si poprvé v historii došlo pro peníze do Švýcarska. Apple tam vydal dluhopisy za 1,25 miliardy franků, technologický gigant tak bleskově využil pádu úrokových sazeb po lednovém zásahu švýcarské centrální banky. Podle expertů může být vedle úspory úrokových nákladů důvodem i sázka na oslabení franku proti dolaru, a tím i výhodnější splátky dluhu, případně způsob obrany firmy proti příštím měnovým otřesům na švýcarské půdě.

„Emise bondů ve švýcarském franku firmám v současnosti nabízí nejvýhodnější možný úrok napříč měnami, v případě Applu jde zřejmě o formu přirozeného zajištění jeho švýcarské expozice,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky. Společnost prodala bezmála 900milionovou emisi se splatností v roce 2024 a ročním úrokem 0,375 procenta, zbytek peněz splatí Apple až za patnáct let, rok co rok pak své věřitele odmění úrokem 0,75 procenta.

Apple tak sehnal peníze zhruba stejně draho, jako si na finančních trzích půjčuje německá vláda. Půjčka navíc bez započtení vývoje měnových kurzů vyjde mnohem levněji než v zámoří. Za poslední několikamiliardovou emisi bondů v dolarech totiž investoři požadovali úrok až přes tři procenta.

Zájem prý byl především ze strany penzijních fondů a pojišťoven, které se soustředí na dluhopisy s dlouhodobou splatností. Bezvadný rating Applu je pak samozřejmým lákadlem. Pro Apple šlo o historicky druhou emisi bondů v jiné měně než v dolaru, první se odehrála v loňském listopadu a čítala dluhopisy v objemu 2,8 miliardy eur.

Bondy zvučných jmen světového byznysu jsou v posledních měsících vděčným investorským cílem, a to i když nesou jen velmi nízký úrok. Milník v sázkách na firemní dluh představuje švýcarská čokoládovna Nestlé, která minulý týden jako první na světě vydala bondy se záporným výnosem.

Na úrovni vlád se „ztrátové“ bondy v posledních měsících staly panevropským investičním standardem. Rekordmanem je právě Švýcarsko, na ročních vládních bondech investoři momentálně tratí více než procento.

Pohodlný náskok
Apple se stal první americkou firmou, jejíž burzovní hodnota překročila 700 miliard dolarů, a to hned o deset miliard. Výrobce iPhonů či iPadů tak investoři oceňují takřka dvakrát dráže než americkou dvojku, ropnou firmu Exxon Mobil, jejíž hodnota činí kolem 385 miliard dolarů. K prvenství Applu pomohl rekordní čistý zisk v posledním čtvrtletí loňského roku. Technologický globální lídr vydělal 18 miliard dolarů, tedy nejvíce v americké firemní historii. Svůj předloňský profit zároveň v loňském roce překonal o 38 procent.