Apple představil dva iPhony a hodinky Watch

Šéf Applu Tim Cook s novými hodinkami Watch

Šéf Applu Tim Cook s novými hodinkami Watch Zdroj: CTK

Apple představil nový iPhone 6
Hodinky Watch
Apple představuje nové produkty (9. září 2014)
Apple představil nový iPhone 6
Hodinky Watch
35
Fotogalerie
Americká technologická společnost Apple představila dva nové telefony iPhone a chytré hodinky Apple Watch. Firma tak poprvé od prezentace tabletu iPad v roce 2010 předvedla produkt z nové kategorie. Nové telefony nesou označení iPhone 6 a iPhone 6 Plus a mají výrazně větší displej než jejich předchůdci.

O hodinkách Applu se spekulovalo dlouho. Příspěvek technologického giganta v oblasti tzv. nositelných zařízení dostal nakonec jednoduchý název Watch.

Galerie: Apple prezentoval nové produkty

Nejlevnější hodinky za 349 dolarů

Apple hodinky nabídne v různých verzích, přičemž nejdražší bude ze zlata. Celkem výrobce nabídne dvě různé velikosti, tři různé modely (standardní, sportovní a luxsní edici) a šest typů. Nejlevnější varianta by měla vyjít na 349 dolarů.

Galerie: nové hodinky Watch

Apple Watch slibují integrovanou Siri pro ovládání hlasem, včetně diktování. Pokud bude mít uživatel auto s Apple Car, hodinky mu ukážou hlášení z auta, stav baterií u elektromobilu, nebo zeměpisnou polohu auta. Zařízení také snímá tep a dokáže ho posílat druhému člověku, který ho cítí ve svých Watch. Podporováno je i odemykání pokojů ve vybraných hotelech.

Hned dva nové iPhony

Apple rovněž představil novou generaci iPhone 6, kterou stejně jako loni rozdělil na dva produkty - iPhone 6 a iPhone 6 Plus.

Telefon iPhone 6 by se měl prodávat s velikostí uhlopříčky 12 centimetrů (4,7 palce). Větší iPhone 6 Plus má mít dokonce 14 centimetrů (5,5 palce). To je výrazný posun proti čtyřem palcům u předchozích modelů iPhone 5C a iPhone 5S.

Apple se přitom donedávna větším úhlopříčkám bránil. Poukazoval přitom na horší kvalitu obrazu a obtížnější ovládání jednou rukou.

Galerie: nové iPhony

Nové telefony jsou ve srovnání s předchůdci i rychlejší a jejich baterie mají delší životnost. Během prezentace nového smartphonu se potvrdily také dřívější spekulace: „šestka“ opravdu má barometr a Nike už jej má integrovaný ve své sportovní aplikaci. LTE má 20 frekvencí, mělo by pracovat po celém světě, iPhone 6 podporuje i hlasové VoLTE.

Nový iPhone podporuje NFC

Především ale nový iPhone láká na funkci NFC a bezkontaktní platby. Podle šéfa Applu Tima Cooka bude opravdu možné si do platformy Apple Pay naskládat všechny kreditní karty a platit jimi.

Apple s novým iPhonem 6 přináší také lepší fotoaparát. Nový fotosenzor Focus Pixels prý nabídne rychlejší zaostření než doposud. Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů, panoramatické fotky budou mít až 43 megapixelů.

Apple představil i platební systém Apple Pay, který umožní používat telefony iPhone místo kreditních karet a platit jejich prostřednictvím v obchodech.

U2 na závěr

O závěr celé konference se postarala irská rocková skupina U2. Ta na akci nečekaně představila nové album Songs of Innocence. Na půl miliardy uživatelů iTunes si desku může stáhnout zadarmo.

U2 spolupracují s Applem už deset let. V roce 2004 zpěvák kapely Bono Vox společně se Stevem Jobsem odhalil speciální edici iPodu, na kterém byly podpisy členů kapely a hudba od U2.