Apple se blíží dohodě s China Mobile. Prodeje v Číně mu vzrostou

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami Zdroj: ctk

Americký technologický gigant Apple je na pokraji uzavření dohody o prodeji svých telefonů iPhone přes čínskou i celosvětovou mobilní jedničku China Mobile. Agentuře Bloomberg to řekl zdroj obeznámený s jednáním. Applu to může posílit ochabující prodej iPhonů na největším trhu bezdrátové komunikace na světě.

Apple již připravuje dodávky telefonů pro China Mobile. Dohodu podle něj neoznámí na akci 10. září, kdy ve své centrále v kalifornském Cupertinu s největší pravděpodobností představí nejnovější model iPhonu. Firma ale pozvala o den později novináře na svou první tiskovou konferenci i do Pekingu.

Čína je největším trhem bezdrátové komunikace na světě. Apple tam ale v poslední době ztrácí svou tržní sílu na úkor konkurentů, to znamená jihokorejského koncernu Samsung a nových čínských rivalů.

Pětiletý vývoj akcií společnosti AppleVývoj akcií Applu za posledních pět let.Vývoj akcií Applu za posledních pět let.

Pozvánka na akci do Pekingu podpořila spekulace, že Apple by mohl oznámit dlouho očekávanou dohodu s China Mobile. Operátor, který má 63 procent z celkem 1,19 miliardy čínských mobilních účtů, je jediný v Číně, který ještě nemá s Applem dohodu.

Podle výzkumné společnosti Canalys se Apple ve druhém čtvrtletí propadl v prodeji chytrých telefonů v Číně na sedmou příčku. Jeho tržby v Číně za tři měsíce do konce června klesly ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 43 procent a meziročně o 14 procent.

Apple se podle Bloombergu blíží i uzavření dohody s největším japonským operátoremm NTT DoCoMo. Ten má kolem 62 milionů mobilních zákazníků.