Apple vyhrál patentový spor se Samsungem. Dostane ale méně, než žádal

Centrála firmy Apple

Centrála firmy Apple Zdroj: CC BY-ND 2.0: gflinch; Flickr.com

Kalifornský soud vynesl verdikt v patentovém sporu mezi úhlavními rivaly na trhu s mobilními telefonu - Applem a Samsungem. Platit budou nakonec muset obě společnosti, Samsung ovšem mnohem více. Apple přesto vítězství zřejmě úplně neuspokojí, požadoval totiž mnohem vyšší odškodnění.

Jihokorejský Samsung porušil dva patenty týkající se technologií pro chytré telefony svého amerického konkurenta, jako odškodné musí zaplatit 119,6 milionu dolarů (v přepočtu téměř 2,4 miliardy korun). Apple přitom původně jihokorejskou firmu obviňoval z porušení pěti patentů a požadoval odškodné ve výši 2,2 miliardy dolarů (43,6 miliardy korun).

I Apple ale porušil nejméně jeden patent Samsungu a má zaplatit 158 400 dolarů (přes 3,1 milionu korun). Samsung obvinil Apple z porušení dvou jeho patentů, které se týkají použití fotoaparátu a přenosu videa u chytrých telefonů. Požadoval šest milionů dolarů.

Samsung se předloni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů a z první příčky sesadil svého rivala. Obě firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Soud v San José přiznal v roce 2012 Applu nárok na 930 milionů dolarů, později soud ale nevyhověl žádosti americké firmy, aby zakázal dovoz zařízení od Samsungu do USA.

Mnozí analytici se domnívají, že Apple právní spory zneužívá k tomu, by zpomalil nástup mobilních telefonů na platformě Android od Googlu. Samsung je zdaleka největším výrobce přístrojů s tímto operačním systémem.

Google nebyl přímým účastníkem sporu, Samsung ale během řízení několikrát poukazoval na to, že některé funkce, jejichž vynalezení si nárokoval Apple, ve skutečnosti vymysleli u Googlu. Několik představitelů Google následně svědčilo ve prospěch Samsungu. Google souhlasil s tím, že pokryje část nákladů Samsungu na odškodnění.