Archeologové hledají ztracený hrob Richarda III. - na parkovišti

Archeolog Buckley pátrá po hrobu Richarda III.

Archeolog Buckley pátrá po hrobu Richarda III. Zdroj: Profimedia.cz

Britští archeologové se po půltisíciletí, které uběhlo od smrti anglického krále Richarda III., pustili do velkého pátrání po jeho ztraceném hrobě. Bádání historiků je totiž přivedlo na horkou stopu, a proto koncem srpna začali s vykopávkami v centru Leicesteru. Ostatky posledního krále z rodu Plantagenetů přitom hledají na velmi neobvyklém místě - na městském parkovišti.

Král Richard III., který se stal předobrazem postavy ďábelského panovníka ze stejnojmenného Shakespearova dramatu, zemřel v roce 1485 v bitvě u Bosworthu. Touto bitvou se uzavřela krvavá Válka růží a na anglický trůn pak usedl první vládce z dynastie Tudorovců. Zohavené tělo Richarda III. bylo po bitvě vystaveno v Leicesteru na důkaz, že král skutečně zemřel. Pak bylo uloženo do hrobky ve františkánském kostele, který však později zanikl, a mělo se za to, že panovníkovy ostatky skončily v místní řece.

Všechny dosavadní pokusy Richardovu hrobku nalézt ztroskotaly, připomíná server BBC.com, britský historik John Ashdown-Hill však nedávno přišel s novými poznatky. Jednak se mu díky srovnání historických map podařilo přesněji identifikovat místo, kde františkánský kostel kdysi stál, a navíc senzačně získal vzorek DNA od přímých Richardových potomků.

Příprava k archeologickému průzkumuPříprava k archeologickému průzkumu | Profimedia.czBritové pojmou s humorem i přípravu na archeologický průzkum

„Začal jsem sestavovat rodokmen, který se okamžitě rozrostl do obřích rozměrů. Byly tam desítky rodových linií a mě vždycky hrozně rozladilo, když jsem léta některou z nich sledoval, abych zjistil, že třeba v 19. století vymřela,“ svěřil se Ashdown-Hill BBC. Proti veškerému očekávání se mu po třech letech podařilo najít ženu v Kanadě, která je Richardovým potomkem. Zavolal jí, vše vysvětlil a přesvědčil ji, aby mu předala vzorek své DNA. Díky tomuto vzorku bude proto možné přesně určit, zda případně nalezené ostatky skutečně patří slavnému anglickému králi.

Archeolog se nechal přesvědčit

O tom, že celá věc je skutečně důvěryhodná, přesvědčil historik archeologa Richarda Buckleyho, který v současnosti vede vykopávky. „Abych byl upřímný, v první chvíli jsem obrátil oči v sloup. Archeologie tu totiž není proto, aby pátrala po slavných mrtvých,“ řekl Buckley. Nyní, po necelých třech týdnech, ale má jeho tým už první výsledky.

Na rozkopaném městském parkovišti se našly třeba kusy dekorovaných dlaždic nebo části oken, které mohou pocházet z františkánského areálu. Odborníci nyní musejí identifikovat obrysy kostela a jeho chór, kde by podle pramenů měla hrobka být. „I když na začátku jsem si myslel, že nemáme šanci cokoli zjistit, teď už se možná něčemu blížíme. Trochu mě z toho mrazí,“ uzavřel Buckley.