Archeologové odkryli v Bulharsku thrácký hrob se zlatým pokladem

Zlatá koňská hlava z pokladu nalezeného u vsi Sveštari

Zlatá koňská hlava z pokladu nalezeného u vsi Sveštari Zdroj: Profimedia.cz

Archeologové na severu Bulharska objevili thrácký hrob se zlatým pokladem. Mezi nalezenými předměty jsou mimo jiné náramky s hlavami hadů nebo korunka se zvířecími motivy.

Zlaté artefakty jsou podle odborníků z konce čtvrtého nebo začátku třetího století před naším letopočtem a nalezeny byly v největším ze 150 hrobů thráckého kmene Getů, který udržoval kontakty s Řeky.

Pohřebiště se nachází u vesnice Sveštari, která je vzdálena asi 400 kilometrů severovýchodě od Sofie. Mezi nálezy, které podle odborníků pocházejí z vrcholu vlády Getů, je také zlatý prsten a stovka zlatých knoflíků.

Jeden z hrobů na nalezišti, který je znám jako Sveštarská hrobka, je díky jedinečné výzdobě inspirované helénistickým světem na seznamu světového dědictví UNESCO.

Thrákové, v jejichž čele stála mocná kasta válečníků, obývali oblasti dnešního Rumunska, Bulharska, severního Řecka a evropské části Turecka již od čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Žili tak na okraji řecké a římské civilizace, římské impérium je ale nakonec pohltilo.