Audi a Ducati? Tohle spojení se nezdá až tak nereálné

Audi se kdysi vydalo ve stopách BMW a očividně v tom hodlá pokračovat...

Audi se kdysi vydalo ve stopách BMW a očividně v tom hodlá pokračovat... Zdroj: Autorevue.cz

V posledních dnech se v médiích objevily spekulace, že Audi plánuje koupit italského producenta motocyklů Ducati. Naposledy se v tomto smyslu vyslovil list Financial Times Deutschland.

Proč by to německá automobilka dělala, napadne asi každého. Zde je několik důvodů pro tuto akvizici, jak je shrnuli motorističtí novináři v Německu:

Jednak je to přání čtyřiasedmdesátiletého předsedy Volkswagenu Ferdinanda Piecha. Ten již v minulosti řekl, že lituje každé příležitosti, kterou kdy propásl. Kdysi mohl Ducati získat „za hubičku“ a šanci promarnil. Dodnes toho podle svých slov lituje.

Volkswagen Group produkuje pohonné jednotky pro všechna myslitelná vozidla – od nákladních aut až k minivozům. Chybí jen motory pro motocykly. Pokud se vyrovná i s touto výzvou, získá velkou výhodu. Bude třeba vědět, jak dělat vozy lehčí.

Hlavní plus Ducati: má skvělou image, je to silná značka.Hlavní plus Ducati: má skvělou image, je to silná značka.|Autorevue.cz

Audi

Německá automobilka v roce 2011 zvýšila zisk o 69 procent na rekordních 4,4 miliardy eur. Rekordní byl i počet vozů, které prodala - 1,3 milionu. Její mateřská společnost Volkswagen je největší automobilkou v Evropě.

Ducati

Společnost vznikla v roce 1926 jako malá rodinná firma. Nejprve vyráběla radiové součástky. Až mnohem později se stala předním výrobcem motocyklů. V posledních 20 letech vládne závodům superbiků. V roce 2008 převzala Ducati společnost Investindustrial.

Audi se nikdy nebálo konkurence a také se nikdy nezdráhalo u ní poučit, hlavně u BMW. Proto se stalo prémiovou značkou. A právě BMW má motocyklovou divizi. Audi ji chce mít také.

A poslední (a snad nejdůležitější) bod. Výrobci aut s motocyklovými divizemi - BMW, Honda, Suzuki – doufají, že budou moci začlenit do souhrnných statistik týkajících se emisí CO2 i motocykly, které vyrábějí. Tím, by se jim přiblížilo splnění cíle stanového Evropskou unií.

Ale samozřejmě je tu také několik argumentů proti:

Tak třeba již v blízké budoucnosti by se mohlo projevit, že značek ve skupině Volkswagen je již příliš.

Pořízení Ducati také nebude levnou zálěžitostí. Podle jednoho zdroje by se cena za převzetí společnosti Ducati mohla pohybovat kolem 850 milionů eur (21 miliard Kč). To by zahrnulo i dluh motocyklové značky – odhaduje se, že se pohybuje někde mezi 200 až 800 milionů eur.

Navíc Martin Winterkorn, šéf Volkswagenu, nemá rád ztrátové společnosti ve svém portfoliu. A jednu takovou tam už má – Seat. Ohledně pořízení finančně strádajícího Ducati proto prý hodně váhá.

Jenže hlavní slovo bude mít nakonec stejně Piech. A ten, pokud Ducati bude opravdu chtít, tak koupi uskuteční. Odhaduje se, že by se vše mohlo uzavřít během měsíce, v polovině dubna.

Majitel Ducati, investiční fond Investindustrial, se ke zprávě odmítl vyjádřit.