Audi, BMW a Mercedes chtějí vlastní mapy. Mají políčeno na divizi Nokie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: By A. Bailey via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Němečtí výrobci luxusních vozů Audi, BMW a Mercedes-Benz chtějí společně získat majoritní podíl v mapové divizi Here společnosti Nokia. Akvizice se má stát strategickou výhodou při budoucí výrobě samořiditelných aut, podílet se na ní má podle zdrojů listu The Wall Street Journal (WSJ) také čínská internetová společnost Baidu.

Nokia si svých map cení na „podstatně více než dvě miliardy eur,“cituje WSJ svůj zdroj obeznámený se situací.

Automobilky chtějí společně zabránit tomu, aby jednu z klíčových technologiií pro navigaci samořiditelných aut získaly technologičtí obři jako Google, Apple nebo Facebook. Posledně jmenovaná společnost již službu Here testuje a o akvizici má rovněž zájem.

Nokia Here zvýšila tržby
Divize Nokia Here v loňském roce zaznamenala ztrátu ve výši 32 milionů eur, zvýšila ale tržby na 970 milionů eur. To představuje šestiprocentní meziroční nárůst. Cenu divize odhaduje Nokia mezi dvěma až 2,24 miliardami eur.

„Největší hrozbu pro automobilový průmysl představuje možnost, že Google mezitím vyvine vlastní operační systém pro samořiditelná auta, který by byl k dispozici zdarma a všem,“ uvádí WSJ s odkazem na svůj informovaný zdroj. Automobilky by službu Nokia Here mohly využít i jako základ pro nové digitální funkce ve svých vozech.

Jednání údajně značně pokročila a dohoda by měla být uzavřena během dvou týdnů, přestože cena za transakci a výše jednotlivých podílů ještě není definitiivně domluvená. Nokia si nicméně chce ve své mapové divizi zachovat minoritní podíl. Na úterní výroční schůzi akcionářů ale firma zmínila, že se služby nakonec také zbavovat nemusí.

Facebook, Apple, automobilky a další. Kdo koupí Here mapy?