Audi představuje automatizovanou jízdu a laser

Na právě probíhajícím veletrhu CES 2013 v Los Angeles představila automobilka Audi několik zajímavých systémů. Už koncem tohoto desetiletí bychom se podle odhadů Audi měli dočkat asistenčního systému, který obstará automatizovanou jízdu. Konkrétně se počítá s použitím v zácpách do rychlosti 60 km/h, kdy vůz bude sám brzdit, sám zrychlovat a také řídit.

Další použití automatizované jízdy vidí Audi v možnosti parkování. Řidič by si měl jednoduše vystoupit, automobil sám zajede do garáže a na zvolené místo automaticky zaparkuje. Stejně tak by měl dokázat automaticky „na zavolání“ vyjet před garáž a až tam si do něj řidič nastoupí (viz. video).

V modelech Audi budoucnosti bychom se měli také dočkat vysokorychlostního připojení na internet, volně programovatelného přístrojového štítu, hi-fi 3D ozvučení nebo světel používajících technologii LED aktivně reagujících na změnu okolních podmínek. Bezpečný odstup pak bude vzadu jedoucím řidičům naznačovat laser promítající na vozovku červenou linku.

Zdroj: AutoRevue.cz